2011. július 31., vasárnap

Augusztus: a testvérvárosokból érkezők hónapja

A Barátság Kör meghívására augusztus 4-én - csütörtökön - északi testvérvárosunk  vöröskeresztes alapszervezetének szervezésében érkezik csoport Nyergesújfalura. Hétfőig városunkkal és környékünk, valamint Budapest nevezetességeivel ismerkednek meg az első ízben idelátogatók (többen közülük már sokszor jártak nálunk), szombaton részt vesznek a Szent Donát Borünnepen, majd a négynapos látogatást lezáró hétfői búcsúest után - önálló szervezésben - Hévízre indulnak.
Legközelebbi program a partnerség keretében a karlsdorf-neuthardi veterán motorosok fogadása (ők önellátó módon szervezik tartózkodásukat), majd a szintén karlsdorfi teniszezők vendégül látása - őket - éppúgy, mint a vöröskereszt csoportját - a két évtizede fennálló cserekapcsolat jóvoltából fogadja a tenisz szakosztály. 

2011. július 30., szombat

Kerékpárút-fejlesztési pályázaton indulunk

Július 28-án rendkívüli képviselő-testületi ülés keretében döntés született arról, hogy az önkormányzat indul az Új Széchenyi Terv kerékpárút-fejlesztési pályázatán. A konzorciumban megpályázandó beruházás első fordulójában az Eurovelo 6 hálózatának megfelelő tervek benyújtására nyílik lehetőség.
Amennyiben sikeres lesz a pályázat, megvalósul a Duna-menti településeket összekötő kerékpárút, amely Vének-től Pilismarótig tart Ács, Komárom, Almásfüzítő, Naszály, Szomód, Tata, Dunaalmás, Neszmély, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát, Tokod és Esztergom érintésével.
MM

2011. július 29., péntek

Megjelenik az augusztusi Hírmondó

Örömmel ajánljuk figyelmükbe!

Pilis-rejtély tábor – 2011


2011-ben augusztus 18–21. (csütörtök–vasárnap) között kerül megrendezésre a hagyományos Pilis-rejtély tábor Visegrádon.

Részletes program (apróbb változtatások jogát fenntartva):
 
augusztus 18. csütörtök
A szálláshelyek elfoglalása, az érkezés és az előzetes foglalások szerint.
13 órától bemelegítő kirándulás az Apát-kúti-völgyben, a misztikus Nagytölgyhöz: nagyjából 8 km-es út oda-vissza, a Kaán-forrás érintésével.
Az első napon velünk lesz a Vezér Tv stábja is, megörökítve a napi programot, a túrát és a hangulatot.
 
A túra után, 18 óra körül Paksi Zoltán asztrozófus a „Magyar csillagokról, a csillagmítoszról” tart előadást.
Ezt követően nyitó tábortűz és szalonnasütés következik: a táborozók a szervezők vendégei, de persze mindenki hozhat saját ízlésének megfelelő sütni-főzni valót.

augusztus 19. péntek
Koppány és Szent István nyomában:
A mai nap teljes programja a Pilis hegyei között zajlik az esti előadásig.
Indulás Visegrádról 10 órakor a Két-bükkfa-nyereghez.
Tervezett útvonal: A Koponya-út (Koppány-út) bejárása, amely az egyik különleges és rejtélyes ábra a Pilisben. Itt több, alig ismert különleges helyet is érintünk (Kis- és Nagy-Szoplák), melyek a Pilis titkos múltjának emlékét hordozzák. Visszaérkezés Visegrádra 18 órakor.
19 óra: Szántai Lajos „Koppány és Szent István király” című előadása
Az előadást követően tábortűz és kötetlen beszélgetés a csillagos ég alatt.

augusztus 20. szombat
Atilla, Buda és Szent László nyomában:
A mai nap az ősök keresésének jegyében zajlik, az Oroszlánból a Szűzbe átlépő Nap idején. Ezért a mai napon a hagyományos Vadálló-kövek–Prédikálószék útvonalat járjuk be. Nem elfeledve Nimród ősapa nyomait sem, a túra során a (pilisi) Szívbe pillantva feltárul előttünk az egykori királyi „beavató-hely” is. Útvonal: Dömös, Szentfa-kápolna, Vadálló-kövek, Prédikálószék.
Indulás Dömösre Visegrádról 10 óra körül.
A nap végén, 18 órától Váry István Pilis-kutató a Pilisből eltűnt Szent Pálról (Saint Pauliról) és a térképeken feltűnt anomáliákról tart előadást.
Ezt követően tábortűz és kötetlen beszélgetés, ameddig bírjuk.

augusztus 21. vasárnap
Délelőtt kézműves foglalkozás Gróh Ildikóval, külön a hölgyeknek és uraknak, személyre szabott feladatokkal. Ahogy tavaly is, idén is megtanuljuk valamely régi, a magyar hagyomány szerinti tárgy elkészítését. Az elkészült munkát mindenki hazaviheti.
Ebéd után, 13 órától Gróf Péter régész vezetésével bepillanthatunk a Pilis és környékén folyó régészeti munkába, körséta Visegrádon, az egykori Szent András-monostor romjait is érintve. Délután táborzárás.

A napi eseményekben történhet változás, főleg az időjárás függvényében!

Részvételi díj, amely az étkezésen kívül minden egyéb költséget tartalmaz (előadások, túrák, belépők):
Szállással a Pillangós-házban, 3 ágyas szobákban 25.000 Ft/3éj/fő http://pillangos-haz.hu
Saját hozott sátorral 16.000 Ft/3éj/fő

Napijegy:
Idén is lehetőség van szállás igénylése nélkül részt venni a napi programokon, napijeggyel, amelyet reggel a túrára indulás előtt a Pillangós-házban lehet váltani.
Ára: 3000 Ft/fő, mely az összes programon való részvételre jogosít (túrák, foglalkozások, előadások).

Az előadások helyszíne a Visegrádi Művelődési Ház emeleti termében lesz. Aki csak az esti előadásokon kíván részt venni 1000 Ft/fő hozzájárulással megteheti.
Az étkezés önellátó, de lehetőség van tábortűz mellett bográcsozni, szalonnát sütni a tűzrakó helyeken!
Az első este a táborozók a szervezők vendégei a szalonnasütésre.

Érdeklődni és szállást foglalni:
Kováts Ildikó 06-20-927-4150
http://pillangos-haz.hu
kovats.ildiko@pillangos-haz.hu
Egyéb információ: Aradi Lajos 06-30-941-6725
 
 
 
 
 

2011. július 27., szerda

Filmbemutató a Szépművészeti Múzeumban

Tegnap este a kurátorok meghívására városunk három új „celebjével” filmbemutatóra igyekeztünk. Padányi Lajos, Ridly István és Szentkúti Dénes – no meg az otthon maradottak: Ridlyné Glaser Mária, Takátsné Török Mónika rajztanár és édesapja, Abronics Róbert és Barsi Sándor lovai és Borsos Zoltán lovász – is szereplői a most bemutatott filmnek. Nyergesújfalu mintegy tíz percet kap a közel órányi anyagból, ami, majd a televízióban is ellenőrizhetik, nem kevés.
(A kiállítás végén látható filmecske ízelítő volt a most bemutatott anyagból.)

A filmvetítés a díszteremben folyt, miután a nemrégiben kialakított vetítő (amit a Múmiák testközelben” nagyszerű kiállításról is ismerhetünk) szűknek bizonyult. A film utáni kerekasztal-beszélgetés alatt felmerült a kérdés a jelenlévőkben, mit kezd a város a romos villával.. A tény, hogy közbeszerzési eljárásban kihirdettük a győztest, elveti a mérlegelés lehetőségét, azaz hiába elmélkedünk azon, hagyjuk-e a villát eredeti állapotában, azaz visszakerülve a műemléki listára őrizzük meg a régmúlt szellemét, vagy újítsuk-e fel a mai művészek, amatőr alkotók örömére. Sokakat felháborított, amikor elmondtam, a külső megőrzésével ugyan, de átalakul a ház. Persze az sem titok, belátható időn belül nem lenne esély önerőből a KÖH előírásainak megfelelően felújítani, és félő, a statikailag rossz állapotban lévő épület nem alkalmas a várakozásra.
Egy biztos: a Nemzeti Galéria-beli Vadak, majd a pécsi és a most látható budapesti Nyolcak kiállítás (nem beszélve a párizsi tárlatról) talán minden érdeklődő nyergesi számára egyértelművé teszi azt, amit a művészetkedvelők eddig is tudtak, mekkora kincs a kernstoki örökség, ezzel együtt a villa.
MM

MTI:
„ A Szépművészeti Múzeum dokumentumfilmjét a Nyolcak művészcsoportról, amely kiállításaik történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a bohémtanyák világába is bepillantást enged - kedden mutatják be Budapesten.
A Nyolcak csoporttá szerveződésének előzményeibe, kiállításaik történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a bohémtanyák világába is bepillantást enged a Szépművészeti Múzeum megbízásából készült, A Nyolcak nyomában című dokumentumfilm, amelyet kedden mutatnak be Budapesten.

Májusban nyílt meg a Szépművészeti Nyolcak című kiállítása, hogy a nagyközönséggel is megismertesse a századelő magyar festészetének európai integrációját leginkább meghatározó, progresszív magyar művészcsoport történetét.

A Nyolcak tagjai (Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos) a 20. század első évtizede körül, főként a francia modern festészettől inspirálva hozták létre művészeti csoportjukat. A Nyolcak rövid fennállásának időszakában az irodalom, a zene és a képzőművészet legjobbjai találtak egymásra, szellemi szövetségesük volt többek között Ady és Bartók is.A szeptember 12-ig látogatható kiállítás közönsége jelenleg is láthat egy 13 perces kisfilmet, de az alkotók már korábban úgy gondolták, hogy a művészcsoport története egész filmet kíván - mondta Szalay Péter rendező korábban az MTI-nek.

A 61 perces, HD formátumban, angol felirattal elkészített film számos bohém történet mellett feleleveníti többek közt, miként fosztották meg Tihanyit bajuszától, hogyan került elő Czóbel képe Párizsban és mi lett Kernstok nyergesújfalui villájával.

Az oknyomozó-ismeretterjesztő dokumentumfilm alkotói (Szalay Péter mellett Nagy Ernő operatőr, Barki Gergely és Schilling Sára művészettörténészek, valamint további felkért szakértők, mint Passuth Krisztina, Rockenbauer Zoltán és Molnos Péter) végigjárva a Nyolcakhoz köthető legfontosabb helyszíneket több olyan adatra, dokumentumra, sőt műtárgyra bukkantak nyomozásuk során, amelyek eddig ismeretlenek voltak a kutatók előtt. A stáb a művészcsoport tevékenységének legfontosabb színterein, Párizsban, Nyergesújfalun, Körtvélyesen és számos budapesti helyszínen forgatott. A kor légkörének megidézését archív rádiós interjúk, korabeli mozgóképek és számos fennmaradt dokumentum teszi hitelessé.
A Szépművészeti megbízásából készült alkotást kedden este mutatják be a múzeum Dór Piramisában kialakított moziteremben. A bemutatót kerekasztal-beszélgetés követi a múzeum igazgatója, Baán László, valamint Barki Gergely, Schilling Sára és Szalay Péter részvételével. A beszélgetést Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese vezeti, díszvendégként Peter Vergót, az Essexi Egyetem Művészettörténet Tanszékének professzorát hívták meg.

Mint a Szépművészeti Múzeum közölte, a bemutatót követően a film a Nyolcak című kiállításon tekinthető meg, illetve a DVD-n is megvásárolható lesz a múzeumi boltban.”

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Kernstok Károly Általános Iskola
igazgatói munkakörének betöltésére

Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testülete a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992.évi XXXIII. törvény 20/A §-a alapján pályázatot hirdet a Kernstok Károly Általános Iskola igazgatói ( magasabb vezető) munkakörének betöltésére.
 
A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
Határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony. 
Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő. 
A vezetői megbízás időtartama:
A vezetői megbízás határozott időre, 2011. október 01–től 2016. július 31-ig szól. 
A munkavégzés helye:
2536 Nyergesújfalu, Felszabadulás tér 1.
A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
A két telephellyel és egy tagintézménnyel (Bojóthy Simon Általános Iskola) rendelkező, német nemzetiségi nyelvet oktató általános iskola szakszerű és törvényes működtetése; takarékos gazdálkodás; munkáltatói jogok gyakorlása; döntés az intézmény működésével kapcsolatban minden olyan ügyben, amelyet jogszabály nem utal más hatáskörébe.
Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, vezetői pótlék megállapítására a 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók.
 
Pályázati feltételek:
- főiskola, pedagógus
- pedagógus szakvizsga, tízéves pedagógus munkakörben szerzett gyakorlat
- másodszor és további alkalommal történő megbízás esetén a pedagógus-szakvizsga keretében szerzett intézményvezetői szakképzettség
- magyar állampolgárság;
- büntetlen előélet és cselekvőképesség
Előnyt jelent:
- közoktatás-vezetői szakvizsga
- vezetői tapasztalat
 
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
- iskolai végzettséget, szakképzettséget igazoló oklevelek hiteles másolata,
- a büntetlen előéletet igazoló – 3 hónapnál nem régebbi - erkölcsi bizonyítványt,
- a pályázó nyilatkozatát arról, hogy a pályázati anyagában foglalt személyes adatainak a pályázati eljárással összefüggésben szükséges kezeléséhez hozzájárul, és a pályázó hozzájáruló nyilatkozatát arról, hogy pályázatát a pályázati eljárásban résztvevők megismerhessék,
- nyilatkozatát arról, hogy a pályázat elbírálására vonatkozó előterjesztést a képviselő-testület nyilvános vagy zárt ülésen tárgyalja;
- a jogszabályban meghatározottak szerinti legalább 10 év szakmai gyakorlatot igazoló szakmai önéletrajz;
- szakmai gyakorlat hiteles igazolása,
- szakmai helyzetelemzésre épülő vezetési program a fejlesztési elképzelésekkel.
 
A pályázat benyújtásának határideje:
2011. augusztus 01.
A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Nagy Sándor intézményi referens nyújt a 33-514-341-es telefonszámon.
A pályázat benyújtásának módja:
A pályázatot három példányban kérjük benyújtani postai úton Nyergesújfalu Város Önkormányzatának Képviselő-testülete címére (2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos u. 104-106.). Kérjük a borítékon feltüntetni: igazgatói pályázat.
 
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
Pályázat elbírálására a 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet 5. §. (13) bekezdésében meghatározott határidők figyelembevételével kerül sor. A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. 102. §. /3/ bekezdése alapján, valamint a Kjt. 20/A. § (6) bekezdése alapján beérkezett vélemények figyelembe vételével a kinevezésről és a vezetői megbízásról a képviselő-testület dönt.
A pályázat elbírálásának határideje: 2011. szeptember 30.
 
A pályázati kiírás közzétételének helye:
               NEF Oktatási és Kulturális Közlöny
               kozigallas.gov.hu honlap
               http://www.nyergesujfalu.hu/ honlap
              Nyergesújfalui Hírmondó c. önkormányzati lap
 
A KÖZIGÁLLÁS publikálási időpontja: 2011. június 30.
 
Az önkormányzattal kapcsolatban további információ a http://www.nyergesujfalu.hu/ honlapon érhető el.

Határok nélkül

Kedves címet adtam e (ri)posztnak, mert ez nem cikk vagy kedves bejegyzés. Mert nem lehet az. A blog facebook oldalán még pénteken közzétettük a Duna-parti Családi Nap elhalasztásáról szóló hírt, mellé képet applikáltam:
Őt. Merthogy ennek az autónak küldetése, funkciója volt. Ennek az éltes korú, mára kiszolgált és forgalomból teljesen kivont "varbli"-nak az lett volna a szerepe, hogy a nyergesi tűzoltók a családi nap nyitányán a nagy folyóból szépen kihúzzák (ja, előtte tizenöt méterre belekergetik).
Látványos vízi mentés, technikai mentés búvárokkal és motorcsónakkal látványos bemutató...
A szombatot elvitte a víz - hisz a Duna 4 métert emelkedett és az égi áldás is folyamatosan áztatta a  nem létező parti fövenyt, így e matuzsálem az augusztusi családi nap bepótlásáig maradt volna az iskola hátsó udvarán. Szépen csendben, senkit sem háborgatva, mondjuk leginkább egészben.
De hogy az élet szép és izgalmas legyen, erős emberek a bemutatóra ideszállított autót már hétfőn kezelésbe vették (szélvédő szétver, ajtó leszaggat), majd tegnap délután már a tűzoltóknak és a rendőröknek adtak munkát. Felgyújtották...
Ez maradt belőle. A roppant erős és bátor emberek levonszolták a védtelent a vízpartra és felgyújtották. A keletnémet ipar volt remekét ajándékba kaptuk egy kereskedőtől, az autót felajánlásképpen nyergesi vállalkozó a saját költségén szállította ide a családi napra.
Aztán ez lett belőle. Családi nap helyett csúfos és szánalmas vég, rendőrségi vizsgálat és valódi tűzoltás mert azért szépen fellocsolták az égetéshez az atyafiak. Jó buli volt, mi?
A cím? Igen-igen. A butaságunk és a vandalizmus valóban nem ismer határokat.

2011. július 26., kedd

Barát a küszöb előtt

Az országos sajtóban jelent meg a cikk, kedves nyergesújfalui "szállal" - ezért mi is közzétesszük. A cikk nagyításához, olvasásához klikkeljen a képre.

(forrás: Magyar Nemzet, 2011. július 25. hétfő)

2011. július 22., péntek

A kedvezőtlen időjárás

Hivatalos Közlemény
A július 23-i Duna-parti családi délután a kedvezőtlen és bizonytalan időjárás miatt ELMARAD!!!
AdyMŰVHÁZ


A Duna épp árad (holnapra még egy métert emelkedik) és holnapra esős, hűvös időt jeleznek...

Pedig a vízből mentéshez megérkezett az autó is...

2011. július 20., szerda

Hétvégi programok


Július 21-étől 23-ig esténként szabadtéri programok várják a nyergesieket: csütörtökön este 20 órakor csíkszeredai fiatalok, a Csíkzsögödi Harom Néptánccsoport új néptánc-színházi produkcióját mutatja be az Ady Endre Művelődési Ház előtti téren – rossz idő esetén a színházteremben - Teremtés-történet címmel. Az előadás után Maloványi László és Kerle Tibor gitározik. Pénteken 18.30-tól a nyergesi táncsoportok fellépése után szintén helyi formáció, a Trick zenekar következik: a fiatalok tavaly megnyerték a balatonboglári Légrády tehetségkutatót, első helyen végeztek a tatabányai Peron-on és másodikok lettek a paksi amatőr pop-rock-jazz tehetségvadászaton. A koncert alatt Ferenczi Gábor fényfestő akciója látható a művelődési ház falán. Ezen az estén megemlékezünk a nándorfehérvári diadal 555. évfordulójáról. 21:30-kor könnyebb műfaj következik, a Szalai Band utcabálja zárja az estét.
Szombaton 16 órától - ha az idő tűrhető lesz - elkezdődik a nyergesi Duna-part meghódítása: fövenye, ha eltekintünk a kajak-kenu szakosztály eseményeitől, eddig még nem látott szervezett szabadidős programot.
Az általános iskola főúti épülete mögötti Duna-szakaszon tűzoltó-búvárok mentenek autót. Kézműves foglalkozások dolgozzák fel a folyam kincseit és nem marad el mécsesek vízre bocsátása sem. Homokvár-építés, vízi élőhelyek kialakítása, csónakáztatás, íjászat, ügyességi versenyek, tábortűz és közös szalonnasütés várja a családokat.

Az augusztus 20-án folytatódó, minden korosztálynak kellemes nyár esti időtöltést kínáló programokkal lerakjuk a 2012-es Duna-parti nagyrendezvény alapjait is.

Támogatót keresnek!

A 2011. júniusában megrendezett Utánpótlás Magyar Bajnokságon, köszönhetően a remek teljesítménynek és az egész éves kemény munkának, biztossá vált, hogy két utánpótlás korú versenyzőnk, név szerint Scheirich Réka és Szabó Z. Dominik képviselheti egyesületünket, városunkat és országunkat a szeptember elején Olaszországban, Lignanoban megrendezésre kerülő Utánpótlás Európa-bajnokságon. Réka és Dominik a nyár folyamán két felkészítő táborban vesz részt, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújthassák a rangos megmérettetésen.
Kérjük, amennyiben Önnek vagy cégének lehetősége nyílik támogatni városunk fiatal tehetségeit, keressen meg minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén: email: telefon: info@nyergeskickbox.hu
06/70 322 7864 Szántó Sándor-edző
06/70 386 2161 Hirsch Viktor-szakosztályvezető
vagy a www.nyergeskickbox.hu weboldalon keresztül.

2011. július 19., kedd

Veterán autók és motorok találkozója



2011. augusztus 16-án 14 órától Nyergesen a Sport Büfénél Karlsdorf-Neuthard testvértelepülésünk veterán jármű barátai városunkba látogatnak és az Esztergomi Járműtörténeti Clubbal együtt bemutatják féltve őrzött oldtimerjeiket.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A részletes programról a következő Hírmondóban illetve plakátokról értesülhetnek.

Magyar-német Baráti kör

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

Fogadónapok

Polgármesteri fogadónap:
Augusztus 01. (hétfő) 13.00 órától 18.00 óráig.

Jegyzői fogadónap:
Augusztus 08. (hétfő) 13.00 órától 18.00 óráig.

Tekintettel arra, hogy az előzetesen bejelentkezéseket követően általában megtelik az öt órás időtartam, célszerű időpontot kérni az 514-320-as telefonszámon, személyesen a titkárságon, ill. e-mailben: titkarsag@nyergesujfalu.hu.

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

2011. július 18., hétfő

Anyakönyvi hírek

MEGÉRKEZTÜNK!
1) Majorosi Zoltán és Jardek Mónika fia, Tamás Zoltán
2) Merényi Tamás és Schrenk Tímea fia, Tamás
3) Pataki László és Rácz Hella kislánya, Boglárka
4) Olasz Attila és Hartyányi Nikolett lánya, Dóra
5) Stampf Ádám és Drexler Erzsébet fia, Máté
6) Komjáthy Balázs és Mészáros Anita fia, Norbert
7) Somogyi Richárd és Juhász Andrea lánya, Krisztina

Legifjabb lakóinknak egészséges, boldog életet, szüleiknek sok örömet kívánunk gyermekeik növekedéséhez!

* * *  
Házasságot kötöttek:
 Bazsonyi Zoltán és dr. Trexler Ilona Gabriella
Lakatos János és Boza Lívia
Tóth Sándor és Kaposvári Krisztina
Ambrus Tamás és Csicsay Georgina
Papp Szabolcs és Kriszeg Tímea Anna
Szabó István és Komeiner Blanka

25 ÉVES HÁZASSÁGI ÉVFORDULÓJUKAT ÜNNEPELIK:
Borsos Mihály Zsolt és Szennyai Lilla (5-én)
Dinnyés János és Kaiser Gabriella (19-én)
Mére Balázs és Baráth Júlia Erzsébet (26-án)
Szabó Mihály és Csányi Erika (26-án)

50 éves évforduló:
Kozma Imre és Solti Anna - július 8.
Virág Sándor és Szolnoki Ilona - július 29.
Hordós János és Szele Rózsa - július 29.
  
Az önkormányzat gratulál a jubiláló és ifjú házasoknak, minden jót kíván további életükhöz!

* * *

ELTÁVOZTAK KÖZÜLÜNK:
2011. május 23-án Vincze Ferencné sz. Palotás Klára – 87 éves korában
2011. június 6-án Princz János – 67 éves korában
2011. június 8-án Metzger Györgyné sz. Hevesvári Mária – 89 éves korában
2011. június 12-én id. Bakó Ferenc – 89 éves korában
2011. május 10-én Kovács Sándor – 68 éves korában, volt budapesti lakos
2011. június 6-án P. Kovács Sándor – 94 éves korában, esztergomi lakos
2011. május 9 –én Mikle Tamás – 56 éves korában, volt neszmélyi lakos
 
Elhunyt lakótársaink hozzátartozóinak gyászában osztozunk, fogadják együttérzésünket!

* * *
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik Vincze Ferencné (született: Palotás Klára) temetésére eljöttek, sírjára koszorút és virágot helyeztek és gyászunkban őszinte szívvel osztoztak. - Vincze-család

Köszönetet mondunk mindazoknak akik, Béleczki János szeretett férjem temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek és gyászunkban őszinte szívvel osztoztak. - A gyászoló család

Köszönetet mondunk mindazoknak akik, Bakó Ferenc temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek és gyászunkban őszinte szívvel osztoztak. - Bakó-család

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.) 
 

Városi Pedagógusnap

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.”
Antoine de Saint-Exupéry

A pedagógusi munka olyan, mint a csendes eső, mely hosszasan áztatja a földben megbújó magokat. Azok magukba szívják a nedvességet, és később a magok akár szárazság idején is képesek termőre fordulni.
Június első hétvégéje éppen hatvan éve tartozik az ünnepnapok sorába: azóta pedagógusnap. Egy lehetőség arra, hogy a gyermek és szülei megköszönjék az óvópedagógusnak, tanítónak, tanárnak, hogy sokat dolgozik értük. Lehetőség természetesen arra is, hogy az önkormányzat megköszönje a közoktatás területén munkálkodók tevékenységét.

Az idei Városi Pedagógusnap megünneplése a megszokott keretek között történt. Az ünnepi beszédet Simon Géza, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnöke mondta - nem véletlenül, hiszen a megyei intézmények működtetésének fő felelőse a közgyűlés részéről.

Mint minden esztendőben, most is elismerésben részesültek az intézményvezetők által kiemelkedőnek tartott munkatársak. Nyolc jelölés érkezett a városi díjra, közülük az alábbi pedagógusok részesültek „Nyergesújfalu Ifjúságának Kiemelkedő Neveléséért” kitüntetésben:
Jágerné Hagyó Rita a Kernstok Károly Általános Iskola tanítónője, aki három évtizede kezdte pedagógus pályáját. Hivatása felelősségteljes gyakorlásával nagy elismerést elfogadottságot és tiszteletet vívott ki kollégái, tanítványai és a szülők körében.
Bodoni Tünde a Kernstok Károly Általános Iskola tanára: 1993-tól dolgozik Nyergesújfalun. Magas szintű szakmai munkája mellett aktív résztvevője az iskolai és iskolán kívüli programoknak, tevékenyen részt vesz a városi gyermek- és ifjúsági programok szervezésében és lebonyolításában.
Wierlné Kárász Tímea a Szalézi-Irinyi Középiskola tanára: 2005 óta dolgozik a középiskolában. Munkáját igényesség, szakmai alaposság jellemzi. A kor kihívásának megfelelően igyekszik tudását átadni diákjainak, akiket következetesen igyekszik emberségre, erkölcsösségre nevelni. Gyermekvédelmi felelősként mindent elkövet a problémás esetek megoldása érdekében.
Kapócs Imre a Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa: 2003 októberétől dolgozik a Pedagógiai Szakszolgálatnál. A 14-16 év fölötti korosztály pszichológiai ellátása tartozik fő feladatai közé, melyet odaadással, kiváló felkészültséggel és alapossággal végez.

Nyugdíjba vonulása alkalmából „Pedagógus Szolgálati Emlékérem” kitüntetésben részesült: Padányi Lajosné a Kernstok Károly Általános Iskola tanára. Pedagógus pályáját 41 évvel ezelőtt kezdte. Hivatását mindvégig lelkiismeretesen, felelősségteljesen végezte. Aktívan kivette részét az iskolai és iskolán kívüli rendezvényekből. Pályája során nagy elismerést elfogadottságot és tiszteletet vívott ki kollégái, tanítványai és a szülők körében.
Szintén emlékérmet kapott Dénes Lászlóné a Napsugár Óvoda óvodavezetője: pályafutása kezdetétől - 38 éve - a Napsugár Óvoda munkatársaként neveli az óvodás gyermekeket. 17 éve óvodavezetőként törekszik arra, hogy családias, gyermekbarát környezetet teremtsen. Munkáját mindig szívvel-lélekkel, legjobb tudása szerint végezte.

Jubileumi „színes” oklevélben részesültek:
Bundschuh Józsefné, aki 60 évvel ezelőtt diplomázott és kezdte meg óvodapedagógusi pályáját, hivatását mindvégig közmegbecsülésre méltóan végezte. Elismerésként Gyémánt Díszoklevélben részesült.
Gerencsér Jánosné, aki 50 évvel ezelőtt diplomázott a Testnevelési Főiskolán. 1961-től 1969-ig Nyergesújfalun tanított, mint testnevelő tanár. 1969-től a dorogi gimnáziumban tanított, ahol előbb igazgatóhelyettes, majd igazgató volt. Nyugdíjazását követően a nagysápi általános iskolában tanított tíz évig.

Közalkalmazotti pályája 25 és 30 éves jubileumát ünnepelhette: Feketéné Varga Mária - a Kernstok Károly Általános Iskola tanára; Szlávik Józsefné, Nyikuj Katalin, Jámborné Németh Mária és Molnár Sándorné - a Kernstok Károly Általános Iskola tanítónői; Pécskainé Papp Ilona és Teichtné Mészáros Zsuzsanna - a Kernstok Károly Általános Iskola tanárai; Repa Józsefné - a Kernstok Károly Általános Iskola munkatársa; Hajnal Zoltán - a Szalézi-Irinyi Középiskola tanára; Gács Varga Sándorné - a Bóbita Óvoda óvónője; Szalainé Vrubel Gabriella - a Benedek Elek Óvoda dajkája; Fülöp Ferencné - a Benedek Elek Óvoda óvónője és Pálnik Józsefné - a Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógus-logopédusa.

Az ünnepséget műsor színesítette. Felléptek (sorrendben): Nagy Tamás (gitár), Kernstok Károly Általános Iskola kórusa Szladikné Szombathelyi Mónika vezetésével, Szalézi Középiskola színjátszói, a zeneiskola Pachelbel vonószenekara, Bordás Zoltán zenetanár.

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

Crumerum 2011


Az idei Crumerum Történelmi-Kulturális Fesztivál első napja a Nemzeti Összetartozás Napjával esett egybe. Július 4-én, Trianon emléknapján, dr. Völner Pál államtitkár beszédét, a koszorúzást és a hagyományőrző katonák díszlövését követően Rékasi Károly „Szerelme, Erdély” című lenyűgöző műsora következett a Térségi Közösségi Házban. A Liget téren pedig kezdetét vette a kétnapos zenés, történelmi és családi program.


Köszönjük a rendezvény megvalósításához nyújtott anyagi támogatást és segítséget! 
  
Támogatóink:
Design Labor, Esztergom-Nyergesújfalu Kistérség, Hétforrás Kft, Megawatt Kft, Nyergesújfalu Mentőállomás, Nyergesújfalu Tűzoltóság, Nyergesújfalu Város Önkormányzat, Nyergesújfalui Rendőrőrs,
Polgári Bűnmegelőzési és Önvédelmi Egyesület, Római Katolikus Egyházközség.


Segítőink:
Ács András, Fátyol János, Fekete Balázs, Gálik Evelin, Gálik István, Horváth Roland, Kádár Viktor, Khéner András, Khéner Gyula, Király Attila, Király Béla, Király Zsolt, Lőrinc Ivett, Motúz Péter, Ölveczki András, Pajzs József, Prágai Zoltán, Rábl Ervin, Somlai Miklós.



(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

A Hídlap címlapsztorija

Július 13-án ezt írta a Hídlap:
http://www.hidlap.hu/news/view/szolnoki-esztergombol-nyergesre-megy-at

Testvérvárosi látogatók és adomány Karlsdorf-Neuthardtból


 
Június 15-én este érkezett Nyergesújfalura testvérvárosunk Karlsdorf-Neuthardt polgárainak adományaival Rudolf Schlindwein, Alfred Riffel és Roland Weschenfelder az egyházközség, a vöröskereszt és az FC Germania Sportegyesület képviseletében.
 
Szerda este a Német-Magyar Baráti Kör és a Vöröskereszt vezetése fogadta a vendégeket.
 

Másnap délelőtt a Magyarországon tartózkodó Helmut Schmittinger alpolgármester adta át az adományokat. Mihelik Magdolna polgármester, a helyi vöröskereszt, illetve a Gyermekjóléti Szolgálat képviselőinek jelenlétében Schmittinger úr elmondta, hogy a karsldorfi polgárok szívesen és örömmel gyűjtik és adják adományikat. A teherautó ruhaadományt, gyermekjátékokat, a Szent Mihály Idősek Otthona részére konyhai eszközöket tartalmazott. Ezen túlmenően a tartományi vöröskereszt számítógépeket és azok tartozékait küldte Nyergesújfalura, célzottan az óvodák, iskolák, az idősek otthona, a vöröskereszt, valamint a mentőállomás és a tűzoltóság részére. Ezek szétosztására a dokumentálás után kerül sor.
 
Mihelik Magdolna polgármester megköszönte az adományokat és ígéretet tett arra, hogy a kijelölt szervezetek a legmegfelelőbb helyre juttatják el azokat.
A vendégek ezt követően látogatást tettek a Dr. Tábori Lajos Rendelőintézetben és a felújított általános iskolában. Elismeréssel szóltak a fejlesztésekről.


(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

Hírek a Városházáról - június

Mindazok, akik gyermekek étkeztetésével foglalkoznak tudják, milyen nehéz összeállítani a napi menüt több száz, vagy akár egyetlen kisgyermeknek is. Az étel, amit a kezükbe adunk, rengeteg követelménynek kell, hogy megfeleljen. A szülői, nevelői panaszokat meghallgatva a képviselő-testület új konyhát keresett és az eddigi tapasztalatokból úgy tűnik, talált is. A döntéshozatal után a közbeszerzés nyertese, a tatabányai székhelyű Kölyök Kft. központjában tett látogatást Fleith Péterné bizottsági elnök, Gálné Drajkó Mária igazgató-helyettes és Nagy Sándor intézményi referens. A látottakkal elégedettek voltak; az elmúlt hetekben szállított ételekről igen kedvező véleményt alkottak az intézmények.

Több esetben történt egyeztetés a rendelőintézetben tapasztalható problémákkal kapcsolatban, szakértő segítségével. Az új szakrendelések beindításával, a betegek panaszaival és az elszámolások ellenőrzésével kapcsolatban találkozóra is sor kerül a képviselő-testület, a szakorvosok és az érintett ügyintézők jelenlétében.

Adolf Józsefné június 1-jétől Dunaalmás község jegyzői teendőit látja el, miután közös megegyezéssel távozott a nyergesi hivatal éléről.

Mint korábban hírt adtunk róla, a térség hét önkormányzata által működtetett Hétforrás Kft. kintlévősége jelentős. Munkatársai több lakásban nem tudják végrehajtani a vízkorlátozást olyan lakásokban, ahol százezrekre rúg az elmaradás. Az önkormányzati bérlakásokban élő érintetteket az önkormányzat részéről is felszólítást kaptak a vízmű munkatársainak beengedésére és a hátralék kiegyenlítésére. Amennyiben nem történik intézkedés részükről, felmondjuk a lakásbérleti szerződéseket.

Június 3-án 17 órakor került sor a pedagógusnapi ünnepségre a művelődési házban. Az ünnepelteket köszöntő és műsor várta, majd a kitüntetések, valamint színes diploma átadására és a jubilálók köszöntésére került sor.

A nyár a cserelátogatások időszaka: a testvérvárosi egyesület és a Vöröskereszt részéről a Neuthardi Falufesztivál idején járt delegáció a partnertelepülésen, míg a következő hétvégén Karlsdorf-Neuthardból érkeztek vendégek a Crumerum Fesztiválra. Szintén délebbi barátainktól érkezett az a szállítmány – immáron az ötödik – melyet a gyermekjóléti szolgálat, a Vöröskereszt, a közoktatási intézmények és az idősek otthona kapott. A szakmai együttműködés első lépéseként a Bóbita Óvoda vezetője és helyettese utazott egy hétre Karlsdorf-Neuthardba.

A történelmi fesztivál napközben a megszokott létszámú vendéget vonzotta, a szombat esti tömeg után azonban a vasárnap esti koncertek szerény érdeklődés mellett folytak. Annak ellenére, hogy megfelelő időben kezdődött a rendezvény népszerűsítése. Meggondolandó, hogy szükség van-e kibővítésére, helyszínének megváltoztatására, esetleg összevonására más fesztivállal, új vonzerő bevonására – a színvonal megtartása mellett. Erről történt egyeztetés Fekete Krisztián főszervezővel.

Június 4-én a fesztivál megnyitása után a Pro Patria emlékműnél – jelentős számú ünneplő jelenlétében - Dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, államtitkár beszélt arról a nemzeti tragédiáról, amelyet a trianoni békediktátum okozott sokat szenvedett hazánknak. Az ünnepséget követően a Térségi Közösségi Házban Szerelmem, Erdély címmel Rékasi Károly színművész előadását tekinthették meg az érdeklődők.

Megtörtént a  2007-ben alapított Kiváló Diák elismerések idei átadása: június 11-én a Kernstok Károly Általános Iskola ballagási ünnepségén Kiss Blanka, 15-én a Dobó Gimnáziumban Várkonyi Gergely, 21-én az esztergomi Szent Imre Gimnáziumban Oláh Eszter, míg 22-én a Szalézi-Irinyi Középiskolában Pathó Annamária és Végh Dóra vehette át az intézmények felterjesztése és a képviselő-testület döntése alapján odaítélhető díjat.

Az a vélemény alakult ki, hogy a Nyerges TV testületi üléseket közvetítő műsora élvezhetetlen. A nyilvánosság és egyben a színvonalasabb szolgáltatás biztosítása érdekében őszig tárgyalásokat folytatunk más szolgáltatókkal.

Június 14-én Nyergesújfalun ülésezett a Pedagógiai Szakszolgálat Intézményfenntartó Társulás Társulási Tanácsa: elfogadta a 2010. évi költségvetési beszámolót és – mivel Süttő csatlakozni kíván az utazó gyógypedagógusi szolgálathoz - elindította az alapító okirat módosításának eljárását.

A civil szervezetekkel fórumon ismertettük a civil pályázat eredményét, egyeztettük az elszámolás feltételeit, kértük, vegyenek részt a nyári napközi munkájában.

Az iskolabútor beszerzése céljából ajánlatokat kért a Településfejlesztési Osztály a központosított közbeszerzés keretében érintett cégektől. Döntés a június 28-ai ülésen várható, majd a szerződéskötést követően megkezdhető az eszközök legyártása.

Június 15-én az általános iskola szakmai ellenőrzésének tapasztalatait osztotta meg a pedagógusokkal a Qualy-Co. Kft. öt szakértője. A vizsgálat eredményéről beszámolunk ebben a lapszámban.

Az iskolaigazgatói pályázatra hárman jelentkeztek, közülük kettő pályázó nem felelt meg a törvényi feltételeknek szakvizsga hiánya miatt. Szlávik József igazgatóé az egyetlen érvényes pályázat. Ezt azonban a Német Kisebbségi Önkormányzat nem fogadta el, így a képviselő-testület új pályázatot ír ki. Ebben az esetben meghiúsult ún. „együttdöntési mechanizmus”: ennek lényege, hogy a döntéshozatali jogosultság ugyan a helyi önkormányzatot illeti meg, azonban a kisebbségi közösséget érintő fontos döntés meghozatalához – kisebbségi intézményről lévén szó - ki kell kérni a kisebbségi önkormányzat egyetértését is.

Június 9-én a kistérségi társulás társulási tanácsa ülésezett Esztergomban: tíz téma szerepelt napirenden, az előterjesztések (mind jóváhagyásra kerültek) megtekinthetőek a városi honlapon. Nyergesújfalu kistérségi pályázat keretében tíz munkást vehet fel a közterületek parlagfű-mentesítésére.

* * *

A június 28-ai képviselő-testületi ülés lapzárta után lesz, a döntésekről a következő számban adunk tájékoztatást.

Nyergesújfalu Város Önkormányzati Képviselő-testülete – munkaterv szerint – július hónapban nem ülésezik. Rendkívüli ülésen, július 5-én döntöttek a képviselők az új jegyző személyéről – zárt ülésen. A nyilvánosság kizárására azért volt szükség, mert a jelöltek egy része zárt ülésen kérte pályázata elbírálását. A folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos döntéshozatalhoz szükséges rendkívüli ülés(ek) időpontjáról a Hírmondóban és a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján értesítjük a lakosságot.

 
(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

2011. július 17., vasárnap

Megérkeztek a testvérvárosi diákok

Ma este kezdődik az a tábor, ahol mintegy félszáz nyergesi felső tagozatos mellett tizenöt Karlsdorf-neuthardi diák tölti napjait. A következő péntekig "összezárt" ifjak számára a Kernstok tanárai változatos programot állítottak össze.
Holnap városnézésre indul a csapat, így újra háború lesz a Sánchegyen, ezúttal nem karddal, számokkal harcolnak. Biztosan sikerül jól begyakorolniuk az ezres számkört a vendéglátóknak. Természetesen a magyar konyha megismerése sem maradhat ki, érkezés után a babgulyással ismerkedtek - félve - a német lányok, majd a lángossal - kevésbé óvatosan.
Távolabbi környezetünket is megnézik és csütörtökön este talán sikerül a népzene világába is elkalauzolni a vendégeket: a csíkzsögödiek előadása a művelődési ház előtt várja az érdeklődőket.
MM

2011. július 14., csütörtök

II. Komárom-esztergom megyei fotópályázat

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat az Esztergomi-Kertvárosi Féja Géza Közösségi Házzal együttműködve fotópályázatot hirdet.




A pályázat célja: a megye kortárs fotóművészetéből vándorkiállítás rendezése

1. A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól függetlenül.
Résztvevőket várunk: Komárom-Esztergom megyéből és az ISTER-GRANUM Eurorégó területéről.

2. A pályázat témája: a magyar táj és élet Európában

- A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek 1-2 évnél nem régebben készültek. Az előző évi pályázaton díjazott képeket nem fogadjuk el.

- Egy pályázó maximum 10 db – DIGITÁLIS képet küldhet be e-mailben, vagy CD-n (a CD-t nem küldjük vissza, de megőrizzük egy évig és személyesen átvehetők az esztergomi Féja Géza Közösségi Házban). Sorozat nem adható le, csak egyedi kép. A kiállítási képek költségét, nagyítását a rendező intézmény vállalja.

- A beküldött alkotások optimális felbontása: 300 DPI, A/4-es méret. Az e-mailben beküldött JPG kiterjesztésű képek összterjedelme ne haladja meg a 10 Mb-ot. Óriáslevelet, tömörítést ne küldjenek.

- A pályaművek file neve a következő adatokat tartalmazza ékezet nélküli betűkkel írva: a pályázó CSALADNEVE_KERESZTNEVE_Akeprovidcime JPG kiterjesztésben.

A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a file névben olvasható felirattal. A nevezési lap letölthető: www.kemoh.hu, www.kunymuzeum.hu, http://fejageza.uw.hu, oldalról a fotópályázat menüpontból, vagy személyesen is kérhető Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban (Tata, Alkotmány u. 1.), illetve Esztergomban, a Féja Géza Közösségi Házban előzetes időpont egyeztetés után. A nevezési lap beküldhető e-mailen is, de csak doc. formátumban. A nevezési lapra kérem, hogy írják rá a nevezési díj befizetésének napját és a befizetés módját.


- A pályázóknak nevezési díjat kell fizetni, amelynek összege: 1500 Ft/fő, attól függetlenül, hogy hány fotót küldtek be. A nevezési díjakat a pályázattal és kiállítással kapcsolatos költségek fedezésére kívánják a szervezők fordítani.

A nevezési díj befizethető postai „rózsaszín” csekken is címünkre: KEMÖ Múzeumainak Igazgatósága. 2890 Tata, Alkotmány u. 1. Ebben az esetben feltétlenül írják rá a csekkre, hogy KÖZMŰVELŐDÉS-fotópályázat.

A nevezési díj átutalható, de csak azon a néven, amely a nevezési lapon is szerepel. A megjegyzés rovatban itt is kérjük feltüntetni: közművelődés-fotópályázat. Számlaszámunk: 11600006-00000000-25215878.

Befizethető személyesen is Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban (Tata, Alkotmány u. 1.), előzetes időpont egyeztetés után. Husz Kata: 20/362-3008.


Beküldési cím: muzeum.kozmuvelodes@gmail.com, vagy személyesen leadható CD-n, vagy postai úton. KEMÖ Múzeumainak Igazgatósága 2890 Tata, Alkotmány u. 1.


- Díjazás: 1-5. díj: oklevél és tárgyjutalom. A zsűri által beválogatott alkotások egy megyei vándorkiállításon kerülnek bemutatásra, melynek első helyszíne: Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház, illetve a kiállítási anyagból tervezzük a 2. megyei fotóművészeti kiadvány kiadását is.


A zsűri a beadott fotókból válogatja ki a megyei kiállításon bemutatásra kerülő műveket (helyszín: Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház), illetve a megyei kiállításra javasolt művekből a legjobbakat 2011 őszétől Megyei Vándor Kiállításra küldi.

Jelentkezési határidő és a munkák elküldésének időpontja folyamatos 2011. július 30-ig.

Zsűri: 2 megyén kívüli, 1 megyei szakértő

Zsűrizés: 2011. augusztus 15-ig. Értesítés a zsűrizés eredményéről: a Fotósélet hírlevelében, a www.mafosz.hu, a www.kunymuzeum.hu, http://fejageza.uw.hu oldalon augusztus 15-től.

Az eredményhirdetés 2011. szeptember 8-án a pályaművekből rendezett kiállítás ünnepélyes megnyitója alkalmával lesz Esztergomban, a Féja Géza Közösségi Házban.

Kiállítás időpontja, helyszíne:

2011. szeptember 8. csütörtök 17.00 Esztergom-Kertváros, Féja Géza Közösségi Ház.
2509 Esztergom-Kertváros, Damjanich u. 50.
Telefon: 33/319-376, E-mail címe: fejageza@invitel.hu
Honlap címe: http://fejageza.uw.hu

A fotópályázattal kapcsolatban további információk kérhetők:

Husz Kata 20/362-3008.
KEMÖ Múzeumainak Igazgatósága
2890 Tata, Alkotmány u. 1.

2011. július 13., szerda

TÚRÁK A KÖRNYÉKEN - ELSŐSORBAN VENDÉGEKNEK!

Nyergesújfaluról indulva a túrázók számára több napra elegendő felfedezni való kínálkozik. Több nap, több éjszaka. Jelenleg egy – igényesebb – szálláshely van a városban, azonban szorgalmazzuk további lehetőségek kialakítását. Elsősorban a fiatalabbak számára fontos, hogy esténként ne kizárólag - a helység megismerésére tagadhatatlanul a legalkalmasabb - falusi kocsma legyen az egyetlen kikapcsolódási pont.

A lehetőségek bemutatásánál célszerű a tavaszi Nyerges 40/20 teljesítménytúrák útvonalaira hagyatkozni, hiszen a három éves múltra visszatekintő eseményen a szervezők (Négy égtáj Túra- és Szabadidősport Egyesület) igyekeznek minél több természeti szépséget és épített örökséget bemutatni az ország minden részéről érkezőknek.

A túra már a tíz leglátogatottabb teljesítménytúra egyike!

Amellett, hogy büszkék vagyunk a Nyerges 40/20 sikerére, feltétlenül megemlítendő az útvonalkövető túramozgalom legismertebbje, az 1100 km-es Országos Kéktúra (OKT), mely áthalad a közigazgatásilag városunkhoz tartozó Pusztamaróton. Ezt a ma már csak táborozók által lakott egykori települést érinti a Kinizsi 100 és a Gerecse 50 teljesítménytúra is.

Visszatérve a Nyerges 40/20-ra: a rajt helyszíne a horgásztavaknál van, amelyek a 10-es útról Budapest felől érkezve legegyszerűbben a vasúti átjárón túl balra kanyarodva az első utcán át (Tó utca) közelíthetőek meg. (A Viscosa HSE kezelésében lévő hangulatos tavakon napijegyet is válthatnak a horgászat szerelmesei.)

A tavaktól visszafelé indulva, keleti irányba indulva a Hétforrást keressük. Garázssor mellett haladunk el, majd hamarosan eljutunk a forrásig. Utunkat távolabbról pincék szegélyezik, majd szép kilátást nyújtó útvonalon, néha erdőben jutunk el Mogyorósbányáig. Az első település szép, rendezett, talán annak is köszönhetően, mert zsákfalu (Tátról érhető el közúton). A Kakukk Vendéglőben található a Kéktúra pecsételőhelye. A templom mellett egy belsőépítészeti szempontból egyedi, kitűnő konyhával bíró családias étteremre bukkan a vándor. A következő állomás a Mogyorósi Kőszikla, ide a temető melletti út vezet fel. A hegytetőről jól láthatóak a környékbeli települések, a Duna, az esztergomi Bazilika, a közelben a Nagy-Gete bérce, a Hegyes-kő, távolabb a Pilis és a Börzsöny nyúlványai.

A Kőszikláról továbbhaladva újra felbukkan a bajóti Öreg-kő, a sziklamászók paradicsoma, majd szép lovakat látunk – rögvest Péliföldszentkeresztre érkezünk. Ez a lovarda csak a májusi „Nyiss ránk!” rendezvény hétvégéjén látogatható szabadon. Itt a műemlék barokk kegytemplomot és a szalézi rend épületeit láthatjuk, a hely csodaszép. A templomot 1735-ben építtette Eszterházy Imre hercegprímás, ő nyilvánította búcsújáró helynek. Az 1700-as években már állt itt egy kolostor, először a nazarénusok, majd a pálosok, és 1913-tól a szalézi szerzetesek kapták meg. 1944-ben menekülniük kellett Magyarországról, így hamarosan az állam tulajdonába került a rendház. Az elmúlt 40 évben volt vájár ipari iskola 1981-ig, 1989-ig börtön, de Rockenbauer Pálék még úttörőtáborként is látták. 1994-ben a szalézi rend visszakapta épületeit, majd később a nyergesújfalui középiskola fenntartói jogát. Visszaköltözésüket követően a templomot, a rendházat is felújították. A kegytemplom legértékesebb kincse a Szent Kereszt ereklye, hitelességét 1735-ben igazolta XIV. Benedek pápa. Ma Péliföldszentkereszt kegyhely, lelkigyakorlatos ház és nyári üdülőhely, elsősorban családoknak és fiataloknak.

Lourdes-i barlang is van itt, környezete tavaly óta igényesen kiépítve. A barlanggal szemben egy forrást találunk, jéghideg vízzel. Érdemes megkóstolni. Ezután nincs sok hátra az Öreg-kőig, ahonnan a kék barlangjelzésen megyünk tovább. A Jankovich-barlang fokozottan védett képződmény a bajóti Öreg-kő meredek, sziklás oldalában: 346 (egyes források szerint 330) méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A Dunántúl egyik fontosabb ősrégészeti lelőhelye, 1910 körül gazdag őslénytani és ősrégészeti anyagot találtak itt a kutatók. Szabadon látogatható. Ha a barlang fölé megyünk, újra csodálatos kilátás nyílik a környékre.

Leérve a jelzésen Bajótra jutunk. Temploma mind történeti, mind művészettörténeti és régészeti szempontból figyelemre méltó. Tornya a 13. sz. közepéről származik. Építtetője valószínűleg a Bánk Bánból is ismert Bojóti Simon volt. 1982 márciusában Szántó Piroska festőművész tizenöt keresztúti képet festette a templomnak, hálából, hiszen a II. világháború alatt itt rejtőzködött férjével, Vas István költővel. A bajóti Golgota különleges: bajóti tájakon, bajóti emberek között láthatjuk Jézus szenvedéstörténetét.

Bajóton a polgármesteri hivatalt elhagyva a főutcáról meredek mellékutcában indulunk felfelé a nyergesi pincesorok irányába, vagy – legegyszerűbb módon - a Bajót-Nyerges kerékpárúton a lovardát elhagyva balra rétet találunk, innen nyílnak a pincesorok, érdemes körülnézni.
Borkiméréssel jelenleg még nem foglalkoznak a gazdák, de cél a régi hagyomány „közkinccsé tétele”, azaz borút kialakítása. A családi igényekre kialakított szőlőterületek az Ászár-neszmélyi borvidékhez tartoznak.

(Szent Donát Borünnep: augusztus első szombatja)

A 40 km-es táv érinti a vörös mészkövéről híres Gerecsét. Nyergesújfaluról kiindulva a hegység megismeréséhez célszerű Pusztamarótra gyalogolni, vagy autózni. Pusztamarót története beváltotta a névben rejlő sorsot: pusztává vált. A hatvanas években még iskola is működött az akkoriban gyümölcsöséről, főleg almáiról ismert településen, ma viszont csak a temető maradványai emlékeztetnek a múltra. Idejutni kissé rázós, hiszen mintegy öt kilométer hosszúságú földúton közelíthetjük meg a Bajót-Bajna országútról lekanyarodva. A másik irányból, a Süttő-tardosi út felől érkezve – az egykori „hadiúton” - sorompóba ütközünk. Ha szerencsénk van, kinyitja egy arra járó bennfentes „kulcstulajdonos”, ha nagy szerencsénk van, díjazást sem vár el ezért...

Az Országos Kéktúra útvonalán haladva elérjük a kastélyt, amely az esztergomi érsek tulajdonából kikerülve fővárosi gyermeküdülő volt, majd elhagyatottan állt, míg végül visszakapta a katolikus egyház és most újra fogadja a fiatalokat az esztergomi ferences rendház fenntartásában. Elhaladva az épület mellett feljuthatunk a Gerecse-tetőre a TV-toronyhoz. Ha a kastélytól északkeletre letérünk a túraútvonalról, a kis-gerecsei kőfejtőhöz jutunk. Ez kedvelt sziklamászóhely és páratlan látvány. Kelet felé visszajutunk az OKT-ra, majd a fentebb hadiútként emlegetett szilárd burkolatú útra, ahonnan Bikolpuszta irányába haladva, majd jobbra felfelé tartva a kis-gerecsei kőbányánál is impozánsabb pisznicei kőfejtőt találjuk. Felette fészkel a kerecsensólyom, így a költéstől a fiókák kirepüléséig, felnövekedéséig engedéllyel, vezetővel látogatható az ország egyik legszebb bányaterülete.

(Maróti Piknik a maróti csata emlékére: szeptember első vagy második hétvégéje – ld.: rendezvénynaptár)

A Gerecse minden évszakban lenyűgöző, de különösen szép április-május tájékán, amikor a hatalmas medvehagyma-mező virágzik és télen, amikor zúzmara vagy hó borítja.

Hazatérve, ha még van jártányi erőnk, sétáljunk le a Dunához, látogassuk meg a horgásztavakat vagy a házias ízeiről ismert Ászok Vendéglőt, a zenei csemegéket is kínáló Bali Art Cafét, ahol kávéházi hangulatban szintén bátran elkölthetjük vacsoránkat.

2011. július 11., hétfő

JEGYZŐT VÁLASZTOTT A KÉPVISELŐ-TESTÜLET

A városunk jegyzői álláshelyére meghirdetett pályázatra összesen hatan adták be jelentkezésüket: öt jogász és egy államigazgatási főiskolai végzettségű pályázó, akik közül öten jelentek meg a képviselő-testületi ülésen.
A testület az elé került jelentkezők közül vita nélkül, egyhangú szavazással Dr. Szolnoki Imrét választotta meg, aki augusztus 2-ától tölti be hivatalát.

Az új jegyző nyolc éve Esztergom aljegyzője - ez idő alatt időszakonként jegyzői feladatkört is ellátott - emellett a kistérségi munkaszervezet vezetője. Korábban egy budapesti kerület oktatási- és művelődési irodáját vezette és az APEH jogtanácsosaként is dolgozott.

Június elején mondott le aljegyzői tisztségéről Esztergomban - közös megegyezéssel nem távozhatott, hiszen nem ült össze a képviselő-testület.

Volt munkatársai szerint szigorú, következetes és igazságos jegyzőt választottunk.

MM

2011. július 9., szombat

Szakmai ellenőrzés a Kernstok iskolában

Amint arról korábban hírt adtunk, a tavasz folyamán szakmai ellenőrzésre került sor az általános iskolában. A méréseket a képviselő-testület rendelte meg, véget vetve a szülők és pedagógusok között előforduló véleménykülönbségeknek. Tudjuk, hogy az 1989-90 óta eltelt években a belső ellenőrzéseket és néhány pályázaton nyert átvilágítást leszámítva "ellenőrzésmentes" időszak volt a hazai intézmények többségében és ennek negatív hatása sok esetben tetten érhető a pedagógiai munkában. Igaz, a törvény előírja a négyévenkénti szakmai és törvényességi ellenőrzést, ehhez azonban forrást a fenntartónak kell biztosítania. Eddig el is maradtak a tantárgyanként milliós nagyságrendből finanszírozható ellenőrzések, a szülői és más csoportok visszajelzéseire - a tanulók jövője érdekében - kötelességünk reagálni. Az objektív megítélésnek pedig egyetlen útja van: a független szakértő. Idén - tekintettel a délutános oktatásra - olyan területeket választottunk, amelyekből több év munkájára következtethetünk. Így nem okolható önmagában az utolsó év az esetlegesen rosszabb eredményekért.
Az ajánlatokból a Qualy-Co Oktatási Tanácsadó Kft.-t választottuk ki, korábbi jó tapasztalatokra és a reális árra tekintettel. Az eredmények igazolták a szülők által megfogalmazottakat:
2004-től kezdődően 6., 8. és 10. évfolyamon - nem általános jelleggel 4. évfolyamon is - minden évben sor kerül az országos kompetenciamérésre, melyen központi feladatsort kell megoldaniuk a tanulóknak tanáraik felügyelete alatt. A feladatlapokat beküldik a központba, ott értékelik. Az egyes tanulók, osztályok, iskolák eredményéről a szülők a mérés honlapján tájékozódhatnak.

Matematika-logikai területen jelentős javulás tapasztalható 2010-ben a 2009-es méréssel összehasonlítva. Hatodik osztályban az országos - és kistérségi - átlag felett teljesítettek, nyolcadikra kisebb mértékben ugyan, de szintén az átlagtól felfelé tér el a teljesítmény. Ezen belül az eterniti épület az átlagnál alacsonyabb szinten teljesít, azonban a tanulók szociális hátteréhez képest az eterniti tanulók az elvárt eredményt hozzák.
Szövegértés területén - ami nem csak a magyar nyelv és irodalom tantárgy oktatásának minőségével van összefüggésben - az iskola átlaga kis mértékben elmarad 6. osztályban az országos (1483 pont) és kistérségi (1495 pont) átlagtól, mindkét telephely (A-épület: 1452 és E-ép.: 1411 pont) esetében. 8. osztályban az országos átlagnál (1583 pont) és a kistérséginél (1597 pont) a központi épületben magasabb (1611 pont), az eterniti épületben alacsonyabb (1331 pont). Itt az eterniti épület teljesítménye az elvárhatónak megfelelő - az ún. családi-háttérindex tükrében. (A teljesítmény fő meghatározója a kutatások szerint elsősorban az anya iskolai végzettsége, majd a napi - hasznos - számítógép-használat és az otthoni könyvtár nagysága.)
A német nemzetiségi tudásszint mérése most, a szakértő által összeállított és más iskolában jó eredménnyel kipróbált feladatlappal történt, a kerettantervi követelményeket figyelembe véve. A negyedik osztálytól indított mérést (szövegértés, nyelvhelyesség és írás területén) a legkisebbek átlagosan 70 százalék felett teljesítették, majd nyolcadikra az átlagteljesítmény a minimumszintet sem érte el.

Gyakran tapasztaljuk, hogy nem minden szülő és pedagógus tartja fontosnak a kompetenciafejlesztést, kompetenciamérést. Legyinteni lehet, ha erről van szó, de a  kompetencia akkor is az a tudás, vagy készség, amely a modern, tudásalapú, gazdasági versenyre épülő társadalmak legfontosabb emberi erőforrása, a tudás alkalmazásának feltétele, így tudatos, új módszereket alkalmazó fejlesztése elengedhetetlen a XXI. század iskolájában.
A további eredményekről, óralátogatási tapasztalatokról a városi honlapon olvashatnak az érdeklődők. Az iskolai munkaközösségek intézkedési terveket dolgoznak ki az oktató-nevelőmunka javítása érdekében.

Mihelik Magdolna

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)