2011. november 27., vasárnap

4Fight Kupa Országos Verseny

Komárom-Esztergom Megyei Kick-box Szövetség az idei év során negyedik alkalommal rendezte meg a korábbi Területi Bajnokság néven futó versenysorozat IV. fordulóját. Sok versenyző érkezett Szegedről, Szombathelyről, Budapestről és sok közeli városból is.

- A mérkőzések először semi-contactban zajlottak. Csapatunkból sokan most először léptek tatamira versenykörülmények között. Ennek ellenére remekül helyt álltak. Elsőként a legkisebb lányok küzdöttek meg. +32 kg döntőjében az első versenyén szereplő Puskás Nóra és a már kissé rutinosabb Schmidt Zsófia mérte össze tudását. Nóra egy pillanatig sem szeppent meg, nagy akarattal küzdött, de ennek ellenére Zsófi diadalmaskodott. A cadet I. korosztályban lévő Kapu Brigitta az első mérkőzését nagy fölénnyel megnyerte, de a döntőbe jutásért kikapott. Így csapattársával, Molnár Vanesszával küzdött meg a harmadik helyért, Brigi győzött. A felnőtt nők között versenyző Török Enikő szintén először mérette meg magát versenykörülmények között. A semi-contact mérkőzést csupán bemelegítésnek szántuk neki, ennek ellenére egyből aranyérmet szerzett. Uzsák József sok munkát és energiát fektet az edzésekbe, de ez még nem állt össze nála teljesen. Annak ellenére, hogy ezüstérmet szerzett, azt kell mondjuk tud Ő még ennél többet is. Giacintó Martin, Balogh Dominik és Schmidt Bálint a legnépesebb súlycsoportokban küzdöttek. Dominik három mérkőzést is megvívott, de ennek ellenére ő sem, és a másik két fiatalember sem tudott ez alkalommal a dobogóra állni. – Hirsch Viktor

Semi-contact eredmények:
Gyermek            lány       +32 kg                  1. hely  Schmidt Zsófia
Gyermek            lány       +32 kg                  2. hely  Puskás Nóra
Cadet I.                lány       +47 kg                  3. hely Kapu Brigitta
Felnőtt                 nő          65 kg                     1. hely Török Enikő
Cadet II.              fiú          69 kg                     2. hely Uzsák József

- Ezt követően a light-contact mérkőzésekre került sor. A legkisebb lányok ismét egymással küzdöttek. Csak úgy, mint a másik szakágban szintén Zsófit ítélték jobbnak a bírók. Brigitta és Vanessza is újra összekerültek, annyi különbséggel, hogy ez alkalommal a döntőben kellett összemérniük tudásukat. A rutin ismét Brigittát segítette a győzelemhez. A felnőtt Enikő előző aranyérme mellé egy ezüstérmet is begyűjtött. Joci pedig két aranyéremmel térhetett haza. Giacintó Erik is életében először vett részt kick-box versenyen és az előkelő, második helyezést szerezte meg. Giacintó Alex és Szabó Márk nagy elánnal bunyózott. A két hónapja elkezdett edzések azonban még kissé kevésnek bizonyultak. Minden bizonnyal a következő félévben, nagyobb rutinnal a hátuk mögött, több érmet is begyűjthetnek majd. – Szántó Sándor

Light-contact eredmények:
Gyermek            lány       +32 kg                  1. hely  Schmidt Zsófia
Gyermek            lány       +32 kg                  2. hely  Puskás Nóra
Cadet I.                lány       +47 kg                  1. hely Kapu Brigitta
Cadet I.                lány       +47 kg                  2. hely Molnár Vanessza
Felnőtt                 nő          65 kg                     2. hely Török Enikő
Cadet II.              fiú          69 kg                     2. hely Uzsák József
Cadet II.              fiú          +74 kg                  2. hely Giacintó Erik

Összesítve:
4 aranyérem
7 ezüstérem
1 bronzérem

Nemzetközi mezőnyből 7 Érem a Zoltek SE Kick-boxosainál!


Immáron XV. alkalommal rendezték meg a Tököl kupát, ahol a hagyományokhoz híven a Zoltek SE kick-boxosai is képviselték városunkat, sportegyesületünket. Ezúttal 5 fiatal versenyzőnk mérte össze tudását a szlovén, osztrák, szlovák és magyar ellenfelekkel.
Az első mérkőzés Schmidt Zsófiáé volt, aki fiatal kora ellenére, magabiztos küzdelemmel arany érmet szerzett a 32 kg-os lányok között. A sorban következett Kapu Brigitta, 47 kg-osok közt semi-contactban és light-contactban is a dobogó második fokára állhatott fel. Legutóbbi versenyéhez képest állóképességében és technikáin is látszott a fejlődés. A lányok küzdelmét Scheirich Réka folytatta 60 kg-ban. Semi-contact szabályrendszerben hosszú idő után ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára, míg light-contactban be kellett érnie az ezüstéremmel.
A lányok küzdelmei után a fiúk léphettek tatamira. 52 kg-ban Kósa Máté egy hajszállal ugyan, de sajnos lemaradt a dobogóról. Felkészülését betegségek akadályozták, talán ez akadályozta meg a jobb eredmény megszerzésében.
A verseny végére már csak Szabó Dominik maradt, aki 63 kg-ban küzdött. Dodó ismét belekóstolt a semi-contactba, bár edzésen ezt a szabályrendszert egyáltalán nem gyakorolta. Így is az előkelő 3. helyezést érte el. Bronz érme megszerzése után jött a hab a törtára, ugyanis light-contactban ismét nem talált legyőzőre, magas fölénnyel nyerte súlycsoportját.
Hirsch Viktor és Szántó Sándor, a csapat edzői elégedettek lehettek a nap végére, ugyanis öt versenyzőjük 3 arany 3 ezüst és 1 bronzéremmel térhettek haza!


2011. november 26., szombat

Húsz éves a testvérvárosi kapcsolat: ünnepség és értékelés Karlsdorf-Neuthardban


Legutóbb három esztendeje értékelte a testvérkapcsolati szerződésben meghatározottak szerint együttműködését Karlsdorf-Neuthard és Nyergesújfalu. Idén kettős évfordulója van partnerségnek: a háromévente tartandó aktuális értékelések mellett mindkét német testvértelepüléssel 1991-ben került sor hivatalos kapcsolatfelvételre.
A testvérvárosi találkozók megszervezésének több célja van: egyrészt lehetőséget nyújt arra, hogy települések képviselői személyes találkozók keretében megoszthassák egymással önkormányzati, vagy akár az EU-val
kapcsolatos tapasztalataikat, másrészt, a testvérvárosi kapcsolatok újabb lendületet adhatnak gazdasági kapcsolatok felvételéhez, közoktatási kulturális, szociális projektekhez. Ezek megvalósítása még szorosabbra fűzheti a résztvevő közösségek, intézmények együttműködését.

November 17-én este indult az a 13 tagú csoport, amelyben a testvérkapcsolati egyesület három tagja, három intézményvezető, a képviselő-testület négy tagja és három köztisztviselő vett részt.

Pénteken, az első ott töltött napon a könyvtárban kezdtük a délelőttöt. Az „olvasó-csalogatásra” termett könyvtárvezető lelkesedése, az állomány folyamatos cseréje, bővítése (természetesen jelentős összegű költségvetéssel), a média megfelelő elhelyezése, a könyvtárat népszerűsítő programok (olvasó-reggeli szombaton, önkéntes felolvasók intézményekben, dramatikus játékok gyermekeknek, selejtezést követő bolhapiac, adventi vásár, értesítés új könyvekről, egyéb médiákról, stb.) és nem utolsó sorban a nem nagy, de kellemes, galériás épület rekordszámú könyvtárhasználót vonz: 1400 fő látogatja a tízezres településről heti rendszerességgel. A három főnyi személyzet – művelődési ház híján – egyéb kulturális feladatokat is ellát, segítségül felsőfokú intézmények hallgatóit alkalmazzák.

A következő intézmény egy óvoda volt: mind a négy óvoda egyházi fenntartásban működik. Korábban csak délelőttönként volt lehetőség a gyermekek nappali felügyeletének megoldására (otthonról megoldott étkezéssel, térítési díj fejében, azóta is jelentős várólistával), azonban az utóbbi években az ottani édesanyák is korábban megjelennek a munkaerőpiacon. Számunkra furcsa, de a meglátogatott Don Bosco Óvodában mindössze tizenegy ovis nem megy haza ebédelni. Péntekenként ők sem maradhatnak, ekkor délig van nyitva az óvoda.

Mint a német iskolák többsége, a testvérvárosi Schönbornschule is állami, pontosabban tartományi fenntartásban működik: az igazgatót a helyi önkormányzat véleményének (nem egyetértésének) kikérésével választják, a pedagógusok illetményét központilag finanszírozzák, munkájukat is így ellenőrzik. Az önkormányzat feladata az ingatlan állagmegóvása, működtetése és a technikai munkatársak alkalmazása. A bemutatott iskola sok-sok nyergesi fiatal számára ismert, hiszen részt vett több csereprogramban. Az épület belső udvarán tyúkok kapirgálnak, kutyaólat is láttunk, az aulában tavacskát hoztak létre. Délutánonként (és esténként) a szomszédságban található ifjúsági központban szociális munkás gondoskodik a fiatalok szervezett, felügyelt kikapcsolódásáról.
Baden-Württemberg tartomány is közoktatási reformra készül, megváltozik az iskolaszerkezet. Egyes képzési formák eltűnnek, mások átalakulnak, éppen a magyar struktúrához hasonlóan.
Jellemző, hogy az épületek a hazánkban megszokottal – és a hazai túlszabályozottsággal - ellentétben épp akkorák, hogy feladatukat ellássák. Szintén jellemző a gyakornokok, középfokú végzettségű asszisztensek alkalmazása a tanórán kívüli foglalkozásokon. (Ebben is szigorúbb a hazai szabályozás.)

Utolsó intézményként a Caritas fenntartásában működő St. Elisabeth Időskorúak Otthonát látogattuk meg. Németországban is jelentős összeget igényel a színvonalas, személyzettel láthatóan jól ellátott, egy- vagy kétágyas szobákkal kialakított intézményekbe történő elhelyezés. A nyugdíjjárulék mellett gondozási járulékot is fizetnek a munkavállalók, ezzel biztosítva későbbi ápolásukat, vagy annak egy részét.

Péntek délután a testvérvárosi kapcsolat fejlesztéséről tartottunk work-shop keretében megbeszélést, ahol kérdések merültek fel a közigazgatás működéséről, a közoktatásról, civil szervezetekről, ifjúságról. A táblán összegyűlt számtalan, idő hiányában meg nem válaszolható kérdésre itthonról adtunk egymásnak választ.

Este az ún. Bürgerball-on vettünk részt. Táncra nem kell gondolni, ez az esemény a civilek elismerését szolgálja, helyi fellépők műsorának kíséretében. Közel 700 látogatója volt a rendezvénynek, ahol 140 elismerést adtak át az év eredményeihez kapcsolódóan. Ez is azon kezdeményezések egyike, melynek létjogosultsága lenne városunkban is.

Szombaton a határ-menti fekvést kihasználva Franciaországban, Wissembourgban töltöttünk időt egy séta erejéig, megtekintve a dómot és a helyi termelői piacot. A ködben nem láthattuk Elzász borvidékét, viszont a német oldalon a német borút kapuját és vinotékáját kerestük fel. A karlsdorfi kísérők segítségével megismerkedhettünk a borút szervezeteiben működő gazdák lehetőségeiről. A közelben a német demokrácia bölcsőjeként ismert, az első piros-fekete-arany zászlók egyikének maradványait őrző Hambach-i kastélyt néztük meg: teraszáról Németország területének nyolcada látható tiszta időben - az idegenvezető szerint.
Szombat este került sor a jubileumi ünnepségre a neuthardi Szent Benedek Közösségi Házban. Az eseményen részt vettek az önkormányzat és az egyházak képviselői, a vendéglátó családok, civil szervezetek vezetői, tagjai, a Neu Wulmstorf-i öttagú delegáció Wolf-Egbert Rosenzweig polgármester vezetésével, hazánk stuttgarti gazdasági konzulja, akivel közös lehetőségeinkről beszélgettünk. Ünnepi beszédet mondott Sven Weigt, Karlsdorf-Neuthard polgármestere, Egon Klefenz, a testvérváros nyugalmazott polgármestere, magam, Anton Bayer a karlsdorf-neuthardi és Menner Ervin a nyergesi testvérvárosi egyesület vezetője, dr. Vígh András gazdasági konzul. Testvérvárosunk polgármestere önkormányzati elismerésben részesítette két évtizedes kitartó munkájáért Menner Ervint és Roland Weschenfeldert. A két barát képviselőként, civil szervezet tagjaként időt és anyagiakat nem kímélve építette a kapcsolatot, levelezett, szervezte és kísérte a programokat, koordinálta a szervezeteket, az adományok gyűjtésénél, szállításánál is szerepet vállaltak.

A harmadik napon két stuttgarti programunk volt: rövid időt tölthettünk a Mercedes-múzeumban, ahonnan átsétáltunk a stuttgarti Mercedes-Benz Arénába, Hajnal Tamás jelenlegi állomáshelyére. A hatvanezres közönség előtt megrendezett Stuttgart - Augsburg rangadón városunk Pro Urbe-díjas válogatott labdarúgója a mérkőzés első percében megsérült, így játszotta végig sikerrel a csapat számára győzelmet hozó mérkőzést. Üdvözölni csak a tribünről tudtuk, sérülése azonnali kórházi ellátást igényelt.

A tapasztalatokról november 29-én beszámolunk a képviselő-testületnek, áttekintve az adaptálható tapasztalatokat.

Köszönet a vendéglátóknak, családjaiknak: Alfred Riffel (elnök, Vöröskereszt), Helmut Schmittinger (alpolgármester), Thomas Huber (testvérvárosi referens, polgármesteri hivatal), Gabriele Bernard (testvérvárosi egyesület-polgármesteri hivatal), Roland Weschenfelder (FC. Germania Sportegyesület - képviselő-testület), Kurali Ferenc, Hans-Peter Faass, Hans-Peter Bellm.


MM


2011. november 24., csütörtök

Zongoraverseny... helyett







A hangszer is költözik a bezárt művházból. Ügyes, erős, gondos kezek az Estonia zongorát kocsira rakták és megfelelő helyre szállították.

Meghívó a komáromi Monostori Erődbe



Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a Monostori Erőd Nonprofit Kft. szeretettel meghívja Önt és kedves családját, a 2011-ben meghirdetett megyei fotópályázat díjazott és kiállításra beválogatott képeiből rendezett vándorkiállításra. A kiállítás 2011. november 19-től december 9-ig tekinthető meg a komáromi Monostori Erőd tanácstermében, az Erőd nyitva tartási ideje alatt.
További információ: Husz Kata, megyei közművelődési referens 20/362-3008
Monostori Erőd Nonprofit Kft.: 06-34-540-582

2011. november 4., péntek

Gelencsér Gézáné tanárnő kiállítása

__________________________________________________________

Tisztelettel meghívjuk Önt és Kedves Családját 2011. november 19-én(szombaton) 17-órakor a Polgármesteri Hivatal Kernstok Galériájába,  GELENCSÉR GÉZÁNÉ rajztanár kiállításának megnyitójára. A kiállítást KOVÁCS LAJOS író, helytörténész, címzetes igazgató nyitja meg. Közreműködik a Silver Blue gitárduó. A kiállítás 2011. december 7-ig tekinthető meg, a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási idejében (H: 13-17, Sze: 8-12, 13-16, P: 8-12)
A kiállítás TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0047 "Tudásdepó-Expressz" A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig való tanulás érdekében című pályázat keretében valósul meg.
Kedvezményezett: Nyergesújfalu Város Önkormányzata, mint az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár fenntartója.