2011. október 1., szombat

Új igazgatója van az általános iskolának


Szeptember 29-ei ülésén a város képviselő-testülete egy külső pályázót, Zara Melindát választotta meg a Kernstok Károly Általános Iskola igazgatónak. Egyúttal megköszönték Szlávik József sok évi igazgatói tevékenységét, amelyet nehéz időszakban, sok kihívással megküzdve, a nagy átszervezések és a felújítás alatt fejtett ki, nagy, így nehezen összekovácsolható közösségben.
Az intézmény magasabb vezetői álláshelyére öt jelölt nyújtotta be pályázatát: közülük egy tatabányai hölgy visszalépett, egy esztergomi illetőségű férfi pályázó német nemzetiségi nevelés-oktatásra vonatkozó terveit az egyetértési joggal rendelkező Német Kisebbségi Önkormányzat nem tartotta elfogadhatónak. Végül hárman, Szlávik József korábbi igazgató, Nyitrai Ferenc igazgató-helyettes, valamint Zara Melinda tanárnő közül választhatott a képviselő-testület: Szlávik József érintettséget jelentett be, ennek elfogadása után ő nem szavazott. Hét igen szavazattal és egy tartózkodással (az iskola tanára tartózkodott), ellenszavazat nélkül választotta meg a képviselő-testület az egykori Szent István Gimnázium volt igazgató-helyettesét, aki jelenleg a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium magyar-német szakos tanára.
Az egyetértési jogot nem gyakorló, véleményezési joggal rendelkező fórumok az alábbiak szerint szavaztak:
  • Nevelőtestületi vélemény: a képviselő-testület elé kerülő pályázatok, azaz a szakmai programok közül Szlávik Józsefét 57 fő támogatta, Nyitrai Ferencét 45 fő, Zara Melindáét 32 fő - a pályázók meghallgatása után egy héttel született döntés alapján.
  • A technikai munkatársakat is magába foglaló alkalmazotti közösség véleménye: a képviselő-testületi ülésen választható pályázók közül Szlávik Józsefét 62 fő támogatta, Nyitrai Ferencét 44 fő, Zara Melindáét 22 fő - a pályázók meghallgatása után egy héttel született döntés alapján.
  • Közoktatási és Kulturális Bizottság véleménye (tagok: két középiskolai tanár, egy általános iskolai tanár, egy pszichológus, egy tanügy-igazgatási szakember): egyhangúlag Zara Melinda megbízását javasolta - a pályázók meghallgatására összehívott bizottsági ülésen.
  • Diákönkormányzat véleménye (a Felszabadulás téri épület tanulóinak aláírásával készült a nyilatkozat) szerint a diákok a nevelőtestület véleményét támogatják. (Jelöltek meghallgatására itt nem került sor.)
  • Iskolaszék véleménye: Zara Melinda és Szlávik József személyét támogatták. (Jelöltek meghallgatására itt nem került sor.)
  • A társult önkormányzat, Bajót Község Képviselő-testületének véleménye (kikérésére a társulási megállapodás alapján került sor): Szlávik József személyét támogatta. (Jelöltek meghallgatására itt nem került sor.)
  • Szülői szervezet (SZM-tagok) véleménye: 47 fő Zara Melinda, 1 fő Szlávik József pályázatát támogatta - a jelöltek meghallgatására összehívott fórumon. Tartózkodás nem volt.
Egy bizonyos: elsősorban a közoktatási feladat-ellátásban érintett többség, azaz a tanulók érdekében született döntés, kizárólag szakmai alapon, a korábbi mérések, az idei évi szakmai átvilágítás, a szülői igények, a képviselő-testület tapasztalatainak, a tagokhoz beérkezett megbízható információk figyelembe vételével. (MM)
Nyergesen meglepő lehet, hogy a testület nem fogadja el a nevelőtestület véleményét. (Bár, volt példa már erre.) Egy országosan elismert közoktatási szakember – természetesen minden pedagógusra nem általánosítható - gondolatai:
Ki választaná meg a hivatalban lévő iskolaigazgatót, aki rendet szeretne teremteni a tantestületben, és ezért elhatározza, hogy mindennap meglátogatja valamelyik kollégája óráját. A leírt óravázlat felől érdeklődik. Azt firtatja, a kolléga milyen gyakorlottsággal alkalmazza a modern, differenciáló pedagógiai eszközöket. Megpróbálja kiszimatolni, vajon élvezik-e a gyerekek az órát. .. Nézzünk magunkba: melyikünk szavazna egy bennünket fáradhatatlanul ellenőrző főnökre? Hisz mi nélküle is a legjobbat akarjuk a nebulóknak! Vagy képzeljük el azt az új jelentkezőt, aki a pályázatában komoly terveket kovácsol a tanári munka jobbításáról. Vélhetően kevesen szavaznának a felforgató, hiperaktív jelöltre. Inkább maradjon minden a régiben - pedig erről a régiről minden vizsgálat kimutatta már, hogy átfogó reparálásra szorul.
Senki sem gondolhatja komolyan, hogy bármely munkahelyen az alkalmazottaknak kéne az igazgatót megválasztaniuk, hogy nekik kéne megszabniuk, ki és milyen módon irányítsa, ellenőrizze a munkájukat.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése