2014. január 28., kedd

Major Attila: A jó zene hallgatása is ünnep




Most Hozzátok szólok idősebb korosztály tagjai. Ti vagytok, akik idő, vagy önbizalomhiányra hivatkozva nem mertetek eddig  ismerkedni a számítógéppel. Pedig ideje lenne! Mindig akad rokon, barát aki segít. Kezdetnek untig elég egy használtan vett masina, lehetőleg új monitorral, billentyűzettel. Ha alkalom, lehetőség adódik érdemes egy tanfolyamot is elvégezni. Aki tudja használni az írógépet, már előnyben van. Én ezért vágtam bele, még a tanfolyamot is kihagytam. Az internet nem más, mint több millió egymással összekötött számítógép hálózata. Munkaszüneti napokon adódhat némi szabadidő. Kikapcsolódásra csodát tehet egy jó könyv. Ha elapadna a kedvünk, remek megoldás, ha régebbi kedves zeneszámokat keresünk magunknak. Például a számítógépen: You Tube –  Google Chrome. Persze ehez már hangszóró is kell.
Én csak a saját kedvenceimről tudok beszámolni: a bibliai hangú Leonard Cohen, vagy a hangjával bravúrosan játszani tudó Randy Crawford. Esetleg a varázslatos előadó B.B. King és Tina Turner „Magántáncos” című száma. Azután az elnyűhetetlen „Hotel California”  The Eagles együttessel. Stingnek, a számomra megunhatatlan „Fragile” /törékeny/ című dala, lehetőleg a legelső, mezítlábasan, „kalóz frizurával” magányosan gitározó klipjén.Vele még egy nagyon szeretett, gitáros társával előadott duett a Zorán által is feldolgozott: „Shape Of My Heart”. Igazi lelketérintő zene. Majd Santana – „Blach Magic Women with sensational belly dancer”. És ha a Lejátszási listára kattintunk, csak úgy sorjáznak a számok. De lehet Eric Clapton „ Layla”, vagy akár az ellenállhatatlan Gary Moore a „The Loner” és a „Still Got The Blues (Live) dalával. Akinek ez kevés, ajánlhatom Dire Straits slágereket, vagy Led Zeppelintől egy szelídebbet: „Stairway to Heaven Live”. Az annak idején még kimondhatatlannak tűnő nevű Creedence Clearwater Revival csapatot. Egyik sikerüket a „I Put Spell on You”t  Nina Simone és Joe Cocker is előadta, most is hallgathatók, kiválóak! De szerintem a legjobb Mica Paris kreol énekesnő előadásában, David Gilmour gitárjátékával kísérve, mellettük Jools Holland 1992-ből. És akkor még nem is beszéltünk Elvis Presleyről, vagy a Beatlesről, a Rolling Stone-t meg sem említettük. Vagy, ha valaki más stílusra vágyna,  itt van a lázadó és állandóan kísérletező Lou Reed-től  a tőle szinte szokatlanul szelid: „Perfect Day”. Az olvasás és a zenehallgatás is lehet örömforrás. Csak szánjunk rájuk időt! Megéri!
MAJOR ATTILA
-------------------------------------------------------------
Major Attila írásait, jegyzeteit a papír-Hírmondó olvasói már ismerik. Remélem itt a blogon is megtalálják Őt olvasói. Szerintem érdemes!
Kákonyi Gellért 'bloggazdi'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése