2011. február 3., csütörtök

Aradi Lajos előadás és gondolatok a KeReCSeNY tűzhöz!



Kedves érdeklődők, folytatódik Aradi Lajos történelmi előadása Nyergesújfalun, a Térségi Közösségi Házban. A januári előadásra 21-én 19 órától került sor. Februárban 25-én 19 órától a PiLiS földjéből előkerült, különböző szimbólumokat tartalmazó kövek értelmezése, megfejtése a téma. Továbbra is a Térségi ház a helyszín. Az előadásokra díjmentes a belépés, csupán támogatói ládika lesz ismét. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak a résztvevőknek, akik jelenlétükkel és hozzájárulásukkal támogatták az előadássorozat szervezését.

2010. 12. 21-én, fontos eseményen vehettünk részt, nem máshol, Dobogókőn, mely földanyánk szíve. E Nap tökéletességét növelte, hogy a Holdfogyatkozás is azon a napon történt, sőt e napon vált a növekvő Hold teliholddá. A dátum is érezteti a fontosságot. 12/21 a Napforduló dátuma. A természet zseniális tökéletességének az egyik bizonyítéka.
Már a dátum is érezteti, hogy itt a téli hidegben valami megfordul visszafelé (hiszen a 12, ha megfordul 21 lesz belőle), nehézkesen, fagyosan, döcögősen. 21-től 24-ig nem mozdul a Nap, ugyanott kel fel a horizonton. Azután jön az új fény születése 24-25-26-án. Ez a hosszú folyamat elmélyülésre, elemzésre, türelmességre tanít meg minket. A régi magyar hagyományok szerinti KeReCSeNY-KaRáCSoNY (a  KRCSNY rovásjel régi ejtése a KeReCSeNY ünnep volt, mely magas e magánhangzóival felfelé viszi az ünnep szellemiségét, a mostani KaRáCSoNY mély magánhangzós kiejtés pedig a fogyasztói világba lehúzó szellemiséget vonhat maga után. Hogy ezt a bonyolult nyelvi rendszert, ősi gondolkodásmódot megértsük, egy jó példa az STN rovásjel, mely magas magánhangzókkal iSTeN, mély magánhangzókkal SáTáN) ehhez a természeti jelenséghez és nagyon mély szimbólumvilágához igazodott, azon keresztül értelmezvén Jézus születését, és eredeti tanításait.
Sajnos többeknél a ma tartott csonka ünnep (hiszen ez csak töredéke e régi 21-től 26-ig tartó ünnepnek) a fogyasztói világ üzletláncaihoz igazodik csupán, elveszítve így nem csak jelentőségét, de értelmét is. A régi kor embere értette, hogy ezen a bolygón él, lüktetéséhez szervesen hozzátartozik az ő élete is. Ma nem csak ünnepeinkkel, de életvitelünkkel is kiszakadtunk e lüktetésből, hatalmas károkat okozván saját életünkbe is ezzel. Egy szobanövény is lehet szép, de az égig csak a szabadban nőhet meg. Ezt szerettük volna kicsit helyreállítani 21-én, mikor eme ősrégi ünnepet kivittük a régi koronázó város és Vetus Buda közelébe, ahol az ősök még értették, érezték, hogy lehet, sőt kell közösen élni, ünnepelni a természettel. Ünnepelni a fényt, az életet, nem pedig halálra ítélni fenyőfák százezreit a szeretet ünnepén. Ma sajnos sokan hiszik, ha egy ünnep nem kerül sokba mit sem ér… Pedig pont a pénz veszi el azt, amitől ünneppé válik, attól, hogy magunkból adunk valamit a világnak, önként, önzetlenül, szívből, és nem a pénztárcából.
Külön megtisztelő volt, hogy bár a Kárpáthaza területén számtalan tűz gyúlt e napon, a PiLiSi szívben, Dobogókő északi részén, a rengeteg erdő nemzeti park részére egyedül mi kaptuk meg a PiLiSi Parkerdő ZRt. engedélyét, mind a rendezvényre, mind a nem kijelölt tűzgyújtó helyen történő tűzrakásra.
Szervezőként, e török időkig a magyarság legszentebb és legfontosabb helyén, így képviselhettem Nyergesújfalut. A többség viszont Lábatlan, Esztergom, Süttő, Dorog környékéről érkezett. Az ünnep végül belenyúlt az éjszakába, a SZERtartás és a tűzgyújtás jól sikerült. Igazán jó emlékkel indultunk hazafelé, szívünkben a fénnyel, melynek csúcspontjává válhatott így az ünnepi hétvége.

A következő ilyen eseményre, a ta-vaszi napéjegyenlőségre már most lehet jelentkezni, akár segítőnek is a szervezésben. A helyszín ugyancsak Dobogókő lesz. Érdeklődni ezután is a hogyes.karoly@freemail.hu elektronikus levélcímen lehet és a 06-70/ 942-6830-as telefonszámon lehet.
Hőgyes Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése