2011. február 3., csütörtök

Fiatal cukorbetegek találkozója


Az 1-es típusú cukorbetegség szinte kizárólag fiatal életkorban – egyes esetekben már születéskor – jelenik meg és azonnali inzulinkezelést igényel. Kialakulása genetikai tényezőkre vezethető vissza. Sajnos, ahogyan az időskori diabétesznek is nevezett 2-es típussal érintettek aránya a teljes népességben eléri a 10 százalékot, a cukorbeteg gyermekek, fiatalok száma is rohamosan nő.

A diabétesz jelenleg nem gyógyítható, azonban megfelelő kezeléssel, életmódváltással kiküszöbölhetővé válhatnak a szövődmények és az “egészségesekénél egészségesebb” életvezetés mellett a cukorbetegek is hosszú, teljes életre számíthatnak. A szülők helyzete talán a legszomorúbb, hiszen nehéz feldolgozni a diabétesz megjelenését; nem könnyű megfelelni a kezdetben bonyolultnak tűnő előírásoknak, legyen szó a korszerű étkezésről szóló, ámde grammozott diétáról, a kisgyermekek esetében szigorúan szabályozott napirendről, a napi többszöri szúrásról, vércukormérésről.

A találkozás reményében szeretettel várjuk 2011. február 17-én (csütörtökön) 17 órára a Térségi Közösségi Házba a cukorbetegséggel élő nyergesi és környékbeli gyermekeket, fiatalokat, szüleiket.  Célunk, hogy a hasonló problémával küzdők találkozási lehetőséghez jussanak, kicserélhessék tapasztalataikat, beszélgessenek a diabétesz elfogadásáról, érdekérvényesítésükről mindennapi élethelyzetekben, jogaikról, egyéb lehetőségeikről.

A későbbiekben szakemberek meghívását is tervezzük. A beszélgetés alatt játékos elfoglaltságot biztosítunk a kisebbeknek, hiszen fontos, hogy ők is találkozzanak egymással.

A találkozóról érdeklődni lehet az esti órákban a 06-30/296-3554-es telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése