2011. augusztus 5., péntek

2011 az önkéntesség éve!

Az önkéntesség.
...olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.
Az önkéntes tevékenység a társadalmi beilleszkedés és integráció egyik eszköze.
Hozzájárul egy összetartó társadalom kialakulásához, a bizalom és szolidaritás kialakításával, illetve a társadalmi tőke megteremtésével.
Az önkéntes tevékenységnek köszönhetően az emberek gyakorlatot szereznek a vezetés, kommunikáció és szervezés területén, kiszélesítik ismeretségi körüket, és gyakran ennek köszönhetően jutnak később fizetett munkahelyhez. Az önkéntes munka informális és non-formális tanulási lehetőséget nyújt és ezért az Európai Unió által hirdetett életen át tartó tanulás fontos eszköze. Ma már nemzetközi viszonylatban széles körben elfogadott, hogy az önkéntesség a társadalom különböző szintjein kiemelten fontos szerepet tölt be. Az egyes ember számára javítja az életminőséget, és gyakran segít a karrier építésében; a szervezetek szintjén fontos a szerepe a szolgáltatások elérhetővé tételében és minőségük fejlesztésében, s végül, de nem utolsó sorban erősíti a társadalmi tőkét.

Az önkéntesek meggyőződésből csatlakoznak olyan ügyekhez, amelyben hisznek, és készek munkájukkal segíteni. A közösségi élet aktív résztvevőjeként pedig a politikai térnek is aktívabb részesei lesznek, azáltal nemcsak a szűkebb közösség, de a tágabb társadalom építésében is részt vesznek.

Legyen Ön is önkéntes!

Az Otthon Segítünk Alapítvány kisgyermekes családokat segítő, saját szülői tapasztalattal rendelkező önkéntes segítőket keres.

Bővebb információ a www.ottthonsegitunk.hu honlapon,
vagy a 06-30-320-3343-as telefonszámon kapható.

Czene Éva

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó 2011. augusztusi számában.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése