2011. augusztus 6., szombat

Világháborús aknát találtak Nyergesújfalun - Bombahír!

A pénteki álmos könyvtári délután nyugalmát a rendőrség egyik képviselője zavarta meg: ki kell ürítenünk a házat, „bombariadó” van. A vasútállomás melletti építkezésen ugyanis világháborús légvédelmi tüzérségi lőszert találtak.

A kép illusztráció.

A tűzszerészek már addigra megérkeztek, mindössze 15-20 perc alatt a "bombát" hatástalanították és elszállították. Sajnos közeli képet nem sikerült az akcióról készítenünk, de miközben várakoztunk Gelencsér tanár úr is megérkezett, egészen más okból ugyan, de elmesélte nekünk, hogy a II. világháború idején a mai Zoltek gyár hadiüzem volt, ahol az ejtőernyőkhöz szükséges selymet gyártották.

Városunk a háború utolsó évében frontváros volt, jelentős harci cselekmények zajlottak Nyergesen.
1945. januárjában Felvidékről Esztergom-Nyergesújfalu térségében keltek át a Konrád hadművelet keretében a Wiking SS-páncélosok, hogy Bicskéig folytassák előnyomulásukat a Vörös Hadsereggel szemben.
http://www.masodikvh.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1339&Itemid=205


Ezúton is felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ha valamilyen világháborús robbanóeszközt talál, akkor azonnal forduljon a rendőrséghez.
Az éles robbanóeszközt Esztergom-Kertvárosban hatástalanították - felrobbantották a tűzszerészek rögtönzött parancsnoki szemle keretében...

SzE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése