2011. augusztus 5., péntek

Egészségünk megőrzése érdekében

Zöld tea - a keleti bölcsek csodaszere

Több száz évvel ezelőtt Kínában egy buddhista szerzetes fedezte fel először a zöld tea frissítő erejét. Amit akkor még nem tudhatott, mindez a koffein mellett a benne rejlő igen magas C vitamin tartalomnak is köszönhető, hiszen a levelei nem oxidálódnak, csak elfonnyadnak, így minden értékes anyagot megőriznek. Amellett, hogy frisseséget biztosít a fogyasztónak, a zöld teában található egy olyan varázslatos elem, mint a catekin, ami számos manapság népbetegségnek számító problémára kínál gyógyírt. Visszaszorítja a koleszterinszintet, szabályozza a vérben a vércukorszintet, ismeretes a baktériumölő hatása, megakadályozza a fogkövek kialakulását. Japánban sokan esküsznek rá, hogy a rákbetegségek megelőzésében is igen fontos szerepet játszik.

Mit tud az almaecet?

Olcsó, könnyen hozzáférhető. Az almaecet almaborból készül, leggyakrabban szűretlenül, pasztörizálatlanul. Így megmaradnak az almából származó fontos tápanyagok: A, B, C, E vitaminok, béta-karotin, vas, fluor, kálium, kalcium stb... Bizonyított egészségmegőrző, roboráló, általános immunerősítő hatása. Zsírégető, emésztést segítő tulajdonsága is ismert. Egy kiskanálnyit tegyünk egy pohár vízbe, hidegen fogyasszuk.

***

ITT A NYÁR, UTAZUNK...

Utazáshoz nyaraláshoz nagyon praktikusak az előre megsütött húsok, jól bírják a hűtőtáskát, laktatóak és finomak. Miért is jók a husik? Megfelelően lehűtve tovább elállnak, mint a felvágottak. Nincs bennük mesterséges ételszínezék, vagy aroma, úgy fűszerezzük őket, ahogy szeretjük. Hidegen könnyen szeletelhetők, gyomrunk befogadásához igazítva porciózhatók.

Nyáron a sokféle alapanyagok lehetővé teszik a saláták fogyasztását. A készítésükhöz szükséges zöldségeket bármelyik boltban, piacon beszerezhetjük. Ha viszünk magunkkal a nyaralásra egy jóízű öntetet, percek alatt tálalhatjuk a finom és egészséges salátákat. Szükséges hozzá jó minőségű olívaolaj és fehér balzsamecet. ízesítéséhez a són, őrölt borson kívül érdemes frissen vágott zöldfűszert is használni (pl. kapor, bazsalikom, kakukkfű).

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó 2011. augusztusi számában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése