2011. augusztus 3., szerda

A mi kis csodánk, Nyári Napközi Oratórium a Szalézi-Irinyiben




Ha itt a vakáció, végre lazíthatnak a diákok és talán a felnőtteknek is jut majd valami kis szabadság. Ám az első öröm után felvetődik a kérdés: vajon mi lesz a csemetével a hosszú nyári napokon? Semmittevés, délig alvás, éjjel-nappal számítógépezés réme árnyékolja be a verőfényes nyári eget. Megindul a keresgélés az elhelyezési lehetőségek - nagyszülők, közeli vagy távoli rokonok - és a nyári elfoglaltságok, táborok után. Városunkban évek óta működik egy kis nyári csoda, amit talán nem is kell túl sokáig keresgélni: a Szalézi-Irinyi-ben már hagyomány, hogy nyár elején a középiskola kapuja megnyílik a kisiskolások előtt, a szalézi szerzetesek és a gimnazisták tárt karokkal várják a kicsiket. Ez nem egy egyszerű gyermekmegőrző, hanem szalézi "buli" a javából! Hurráááá!
- Tavaly az oratóriumot addigi életük legjobb nyári programjának tartották a gyerekeim, és amikor megtudták hogy idén is lehet menni, ismét beíratták magukat, pedig lett volna másik lehetőség is... - írta honlapunkra az egyik szülő.
Idén újabb kellemes meglepetés, hogy két hét napközi oratórium várta a kicsiket. Két nyári hétre kiszakadhat a gyermek a hétköznapokból, és sok mozgás, játék, élmény várja! Barátokra lelhet, rengeteg izgalmas játékban és vetélkedőben, tartalmas beszélgetésben vehet részt, mindezt pedig egy családias közösségben élvezheti a középiskolás animátorokkal (akik olyanok, mint a valódi "sztárok" - mondják a gyerekek) és a szalézi szerzetesekkel együtt.
- A lányomnak egy életre szóló élmény volt. Már most jelezte, hogy jövőre is szeretne menni - jegyzi egy másik szülő.

Tánc, sport, kirándulás vagy kreatív foglalkozás - itt minden gyerek megtalálja a neki kedves időtöltést, ezen kívül a programokat sokéves hagyományainknak megfelelően egy keretjáték fogja össze, amely során az idén első héten a Disney-féle Herkules rajzfilm hőseivel ismerkedtek, a másodikon pedig képzeletben Narniába látogattak a Hajnalvándor fedélzetén. A gyerekek új szavakat tanulnak: "szalézi", "animátor", "bans", számtalan egyéni és csoportos játékban és alkotó tevékenységben is kipróbálhatják magukat, kirándulás, fürdés, sport és kézműves foglalkozások, lovaglás, kocsikázás, strand, színpadi produkciók, csapatjátékok, közös tánc és éneklés vár mindenkire.
A szervezőknek és a fiatal animátoroknak korán indul a reggel. Már hétkor érkeznek, először közösen imádkoznak, majd kipakolnak és mosollyal várják a gyerekeket, akik fél nyolctól veszik birtokba az udvart. Az idén a lurkók között már nagyon sok volt az olyan, aki nem először jött el hozzánk. Ők hamar belerázódtak a tempóba, felismerték a zenéket és a megtanult táncokat. Nem könnyű mozgatni egy ekkora összesen 180 főnyi tömeget, ezért csoportokra bontva, szinte "családok"-ként veszik körbe a kicsik a nagyokat, és ahogy múlnak a napok, egyre többen kézen fogva, ölben, nyakban ülve, lógva követik őket. És ez jó mindenkinek, hiszen a szeretetteljes, nyitott, befogadó közösség a gyerekek személyiségének fejlődését is szolgálja.

Az év folyamán a képzéseken a fiatalok megtanulják, hogyan bánjanak a kicsikkel, a közösségben pedig azt tanulják meg, hogy ne csak az egyéni sikereknek tudjanak örülni, hanem képesek legyenek együtt munkálkodni és értékeljék a közösen elért eredményeket. A sok kicsi között a kamaszok csoportja sem unatkozott, hiszen nekik az általános kínálaton kívül még kalandos ráadás-programokat is szerveztek! Különfeladatokat oldottak meg, mentek tekézni, kajakozni, kerékpározni... mindezt pedig egy megértő és családias közösségben élvezhették.
Nem tagadjuk, hogy hitünk szerint ez a két hét Isten segítsége nélkül nem jöhetne létre. Viszont annak ellenére, hogy szerzetesek vezetik a nyári napközi oratóriumot, ide nem csak a hittanos gyerekeket hívjuk meg. Bárki jöhet, aki elfogadja, hogy a napok sorában megvan a vallási jelleg is, főleg a témákhoz kapcsolódó előadások, beszélgetések terén, több alkalommal van gyerekléptékű közös imádság, éneklés, a heti egy szentmise pedig igazán nem mondható soknak.
Emberség, odafigyelés, jó szervezés, jókedv, a gyerekeknek hatalmas élmény - ez a szülők általános véleménye a szaléziak nyári oratóriumáról.


Nagy örömünkre egyre több cég, vállalkozó és egyén siet a segítségünkre: természetben, adománnyal, sőt, esetenként teljes programot felkínálva gazdagítják a nyári napközit. Hálásan köszönjük nekik, egyben biztatunk másokat is, hogy álljanak mellénk! Legyenek a 2012. évi nyári napközi oratórium szponzorai, jótevői!
Mit érünk el vele? Többek között azt, hogy este fáradtan, de elégedetten térnek haza a gyerkőcök és nyugodtan megy dolgozni a szülő. Érdekes, az unalom réme ilyenkor mintha elfelejtene kísérteni...

Lengyel Erzsébet

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó 2011. augusztusi számában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése