2011. augusztus 5., péntek

Bábos tanévzárás

A tavaly augusztus 20. óta Pro Urbe Díjas Pinocchió Bábcsoport tagjai a 2010/2011-es tanévben igen szép munkát végeztek.

Ebben az időszakban Nyergesújfalun 14 előadást tartottak: ott voltak az óvodákban, iskolákban és a városi rendezvényeken. Ezek közül kiemelkedik a Mikulás-napi előadás, amelyen a vörös iszap áradat károsultjainak megsegítésére a 200 Ft-os belépődíjakból 105 ezer forint gyűlt össze.

A környező településeken 6 alkalommal ingyen szerepeltek, azaz jótékonysági előadásokat tartottak: Dunaalmáson a Református Szeretetház Fogyatékosakat Ápoló-Gondozó Otthonában kétszer is játszottak, Leányváron a nagycsaládosok meghívására adtak műsort, Esztergomban részt vettek a Máltai Szeretetszolgálat játszóterének jubileumi programjában, majd a pénzügyi zavarba került Művelődési Házban (Zsinagóga) tartottak „bérleti" előadást, Budakeszin pedig szintén a vörös iszap áradat károsultjainak rendezett adománygyűjtő programban szerepeltek. Megtisztelő meghívás volt szereplésük az esztergomi Vármúzeumban a Múzeumok Éjszakája programjában.

Ápolták az évek óta meglévő felvidéki kapcsolataikat is: szerepeltek Párkányban és Dunamocson, emellett meghívásukra 5 felvidéki magyar bábcsoport jött el Nyergesújfalura a megyei fesztiválra.

Meghívásra ott voltak Bécsben is a hagyományos Gyermekek Világnapja programjában.

A bábos kapcsolatok ápolása és a szakmai megmérettetés érdekében részt vettek Budapesten a Zugló Bábfesztiválon, Kismaroson a Dunakanyar Bábfesztiválon, valamint a Komárom-Esztergom megyei és az egri országos bábfesztiválokon. A XVIII. Gyermekbábosok Országos Fesztiválján produkciójukkal - A pöttyös zöld lovacska bátyja - EZÜST minősítést értek el és megkapták a Magyar Bábjátékos Egyesület Különdíját is.

Az elért eredmények és sikerek mögött egész éves komoly munka van, hiszen minden szombat délután, amikor nem volt valahol előadás, bábszakköri foglalkozások, próbák voltak. Mindez az iskolai feladatok ellátása mellett! Jól is esett hallani a Kernstok Károly Általános Iskola tanévzáró ünnepélyén a bábcsoport eredményeit elismerő szavakat!

„Háttér információnak" mondjuk el, hogy az iskolaépítés munkái miatt a bábcsoport próba ehetősége igen csak beszűkült: erre a Tömegszervezeti Székház földszintjén a bejárati előtérben jutott hely. Innen vezetett az út az ismertetett program teljesítéséig és az országos ezüstminősítésig!

A próbák és a szereplések a nyári szünetben is folytatódnak. A Pinocchió Bábcsoport ősszel szeretné egy szép előadással megünnepelni megalakulásának 35. évfordulóját, a próbákon már erre is készülnek. Azt remélik, hogy erre az ünnepi, megemlékező előadásra sokan jönnek majd el. Figyeljék a Hírmondót, valamint a plakátokat, szórólapokat!

Sára László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése