2011. augusztus 3., szerda

Leporoltuk: egy kalandos történet a régi időkből

A kortárs gyermekirodalomból bőségesen válogathatunk olvasnivalót csemetéinknek, de kollégáimmal úgy gondoltuk, hogy a mozgalmas olykor viharosra sikerült iskolaév után, nem árt a vakációban a klasszikusokhoz is fordulni. Hiszen miért is ne lehetnének azok a történetek gyermekeinknek is megfelelőek, amelyeken mi a szüleik is felnőttünk. A kis olvasók kifogása általában a klasszikus irodalommal szemben a ráérős történetmondás, amelyet hosszadalmas leírások tagolnak. Ezt teljes mértékben megértem, hiszen mi is így voltunk ezzel annak idején, de higgyék el, higgyétek el - gyerekek találunk olyan poros könyvet a polcon, amely izgalmas, lebilincselő olvasmány.

Misi Mókus kalandjainak főhőse, az erdő mélyén egy odvas fában él szüleivel és négy kistestvérével együtt. Ám Misi különbözik a többi mókustól: fekete farkincával született. Szülei attól tartottak kisfiuk gonosz varázslat áldozata. Rókus Mókus apó az erdő legbölcsebb mókusa azonban megnyugtatta őket: „ A fekete farkú mókus mind ügyes, mind erős, mind eszes, mind agyafúrt. Mindből a mókusnép vezére lesz...”

A kis mókuskölyök hamarosan iskolába kerül, ahol azonban nehezen viseli a fegyelmet, a tananyagot pedig, egyszerűen megeszi. El is szökik a rakoncátlan gyermek, hogy megtalálja az Örökké termő fát. Az események roppant gyorsasággal követik egymást: Misi egy kisállat-kereskedő fogságába kerül, és hosszú kalandokkal teli utazás során végre megtalálja helyét a világban.

Tersánszky J. Jenő története humoros, a cselekmény gördülékeny és lebilincselő, Róna Emy kedves rajzai varázslatosak. A regény tagolása, egy-egy fejezet hosszúsága tökéletesen alkalmas az esti ágyban olvasáshoz, vagy az elsős olvasni tanuló kisgyermek hangos olvasás gyakoroltatásához. Biztos vagyok benne, hogy minden 5-10 éves kisgyermek figyelmét magával ragadja. Ha nincs otthon a polcon, keressék a könyvtárban.

Tersánszky J. Jenő: Misi Mókus kalandjai, Móra Könyvkiadó 1975.

SzE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése