2011. augusztus 23., kedd

Újra facsonkolás


Bizonyára nem kerülte el az autósok figyelmét sem a Tát felé vezető kerékpárút melletti pusztítás, ahol vandál "szakemberek" 25-30 méteres, teljesen ép fákat csonkoltak a lombkorona felét lefűrészelve, vagy egyetlen ágat sem hagyva meg. Ráadásul balesetveszélyt okozva, hiszen az ágak a sínekre, a kerékpárútra estek. Ami nem esett le, lógva maradt a fán, remélhetően nem landolt rossz időben... Már a legutóbbi, belterületi ámokfutásnál sem értettük, miért kell félbevágni matuzsálemi korú fenyőket, miért nem lehet egyeztetni legalább az éppen otthon tartózkodó tulajdonossal, hiszen hétvégén történt.
Akkor előzetesen tájékoztatást kaptunk a beavatkozásról, azonban, mivel a korábbiakban ilyen „minőségű” kivitelezéssel nem találkoztunk, meglepő volt az eredmény. Ebből kiindulva kértük a megbízót, a jövőben a hivatal alkalmazottjának jelenlétében tegye a dolgát.. Ezzel ellentétben most megkeresés sem történt, a polgármesteri hivatal nem tudott a gallyazásról.
Az áramszolgáltató által megbízott cég most is olyan embereket küldött, akik gondolkodás nélkül nyesik meg fákat, és arra sincsenek tekintettel, mit követel meg a természet, vagy a fizika. Ha a fa egyik oldaláról szinte teljesen levágják az összes ágat, vihar esetén minden további nélkül derékba törhet, vagy kidőlhet az. Ezzel a magas fákat nem csupán esztétikailag csúfították el, hanem életveszélyessé is tették. Természetesen, ha rádől az útra, az épületre, az már a bűncselekmény határát - rongálás vétségét - súrolja, vagy éppen ezek a csonkok okozzák az életveszély előidézését.
Van egy kisebb - de költségesebb – probléma is, hogy a töltés melletti korlátot több helyen szétnyomták e leeső ágak. Ezt még kártérítés formájában orvosolhatja a vállalkozó. A "félfák" ügyében - a legközelebbi akció elkerülése érdekében - megkeressük az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget. (MM)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése