2011. június 20., hétfő

Márai-programban


A napokban kaptunk értesítést, hogy a nyergesi könyvtár is részt vehet a NKA által meghirdetett Márai-programban. 550 ezer Ft értékben válogathatunk szép-, ismeretterjesztő-, és ifjúsági-irodalom könyveiből.

A Márai-program célja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyarországi és a határon túli magyar könyvpiacon megjelenő értékes művek, eljussanak a könyvtárakon keresztül az olvasókhoz; az olvasáskultúra fejlesztése; valamint a kortárs magyar szerzők támogatása és megismertetése.

A Márai-program keretében az első félévben 581 magyarországi és határon túli magyar könyvtár (400 millió Ft. értékben) gyarapíthatja állományát. A könyvtárak két szakmai kollégium (Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégium és a Márai Tényirodalmi Kollégium) által összeállított szép-, és tényirodalmi listából válogathatnak.

A szépirodalmi listára 60 költészeti, 10 drámai, 87 prózai és 14 esszékötet került, valamint további 56 gyerekkönyvet, 9 ifjúsági és 14 egyéb besorolású könyvet szavazott meg a kollégium.
A tényirodalmi listára - amelynek 250 címe között számos többkötetes kiadvány is szerepel, és így összesen 277 könyvet tartalmaz - 30 általános jellegű kötet, 185 társadalomtudományi, 22 természettudományi, 9 gyermek- és 7 ifjúsági könyv került, amit még 24 egyéb besorolású kötet egészít ki.


A program nagy segítség könyvtárunk számára, állománygyarapításra fordítható keretünk ezáltal jelentősen megnőtt. Az új köteteket ősszel már a polcokon találják az olvasók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése