2011. június 26., vasárnap

Rumini – egy „vérbeli kalandregény”

Rumini a legbelevalóbb kisegér, akiről valaha is olvastam. Igazi vagány, aki akár Egérváros huligánjai között is megállta volna a helyét, de szerencséjére a legszebb vitorlás a Szélkirálynő hajósinasa lett. A minden lében kanál kisegér direkt keresi a veszélyt, leleményességével, és egy kis szerencsével azonban általában kikeveredik a kalamajkából, hogy aztán még nagyobba kerülhessen.


A Szélkirálynő fedélzetén útnak indulnak Pelevárba a Ragacs-tengeren keresztül, a Sárkány-szoroson á. Útközben találkoznak a veszedelmes óriáspolippal, kikötnek a fabatkák szigetén, és a kalózok sem kímélik a hajót. A sok megpróbáltatás során igazi pajtásra talál Rumini, hisz ebből a rengeteg veszélyből csak a barátság és némi varázserő segítségével lehet kikeveredni.



A könyv 2007-ben elnyerte Az Év Gyerekkönyve díját, az írónőt pedig 2011. március 15-én József Attila díjjal tüntették ki. A Rumini című könyv első része az 5 kötetes meseregény sorozatnak: Rumini Zúzmaragyarmaton 2007-ben, A négy jogar 2009-ben, Galléros Fecó naplója 2010-ben az 5. rész pedig nemrég jelent meg Rumini Datolyaparton címmel. A könyv sok magyar általános iskolában kötelező, ill. ajánlott olvasmány is (3-5 osztályban). Rumininek igazi kultusza van az interneten, létezik Rumini-klub, rejtvényfejtés, kreatív sarok…
Ajánlom a 7-12 éves korosztálynak önálló olvasásra, a kisebbeknek pedig felolvasásra, izgalmas lebilincselő olvasmány a nyárra.
Keresse a könyvtárban…

Berg Judit: Rumini; Pozsonyi Pagony, 2006.

SzE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése