2011. június 28., kedd

Transzparencia - blogtudomány "ván".

A nagy-nagy "médiabirodalom" építgetése közben - hú, de az alapkövet hová is temethettem, még a kőműves kanalat is betemettem? - legfontosabb kérdés, vajon mennyire hiteles egy adott blog statisztikája? Az-az amit a lap tervezésekor modulként szépen odaillesztünk, még animáljuk is, sőt kérhetjük hogy csak az elmúlt iksz nap találatait prezentálja.

Ideje végre a pohár feneke után azzal a nagy szőrős és a kontinentális éghajlaton természetes körülmények közt általában barna bundással is szembe nézni jó csíki ember módjára. Nem elszaladva mer' azt a medve is tudja, még gyorsabb is tőlünk és előbb kopogtat az istálló ajtaján mint mi. Riskának meg a hűlt helyére tehetjük a lázmérőt. Aztán meg vakargathatjuk fültövünket, tényleg ennyire kihűlt?

Szögezzük ki a szoba falára, a medve az nem sántakutya, nem három lába van! A medvét hagyjuk békén...

Ha már ezt ki mertük magunkból írni, tudatába kell kerülnünk annak a ténynek is, hogy ingyenes blogfelületen működik ezen piciny hírmondós médium. Nem kíván versenytárs lenni, sem óránkénti frissítésű csatorna, a híreket nem gyártja, hanem azokat közzéteszi. Puritán. Hirdetéseket csak a papíralapú újságból vesz át egy-egy hónapra és azokat is ingyenesen teszi közzé. A hirdetési üzletet meghagyja a nagyoknak.

Hisz ennek a "szélessávú" blognak is vannak korlátai, nagyjából-egészében száz olvasója lehet. Tudták ezt? Pedig az adminisztrátori oldalon leíratik... Szándékosan nincs önálló domain nevünk - a nagymenő és hajóágyús bloggerek saját domain nevekkel operálnak. A blogszolgáltató a "free" hírfolyamokra (olyan mint a miénk) - bármennyire is vannak cukormázzal, mézzel édesítve - nem harap. Nem is akarjuk. A metszőfogakat kérjük visszahúzni.

...de ha a medvével kibékülünk és közös szalonnázásra hívjuk a fenyőfák alá, na persze testvériesen elosztva a hét kiló finom kolozsvárit (15 deka az enyém, a többit a medve már elvette), még egész szép pályát futhatunk be. De csak így, ingyenesen, közszolgáltatva, a névtelen "illetékes" megjegyzőket továbbra is szűrve.
Következik. Blogtudomány "tyú" - az alcímét még kitalálom.

Kákonyi Gellért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése