2011. június 7., kedd

Szerdán Nyergesre érkezik a Nagy látásteszt szűrőbusza

2011-ben ismét elindul a Nagy látásteszt roadshow, amelynek célja, hogy minél több településen biztosítsa a lakosságnak az ingyenes látásszűrés lehetőségét. 2010-ben zajlott első alkalommal ez a karitatív kezdeményezés szakértő látszerészek szervezésében. A roadshow  2 hónap alatt az ország 20 helyszínén biztosította az ingyenes teszt lehetőségét.
Idén 60 városban fordul majd meg a Nagy látásteszt szűrőbusza, amely június 8-án Nyergesújfalura, a

Polgármesteri Hivatal épülete elé gördül majd be.

A Nagy látástesztről

Felmérések bizonyítják, hogy a világon az emberek több mint 50%-ának szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra. Magyarországon ennek ellenére a 14 év feletti korosztályból 1,5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, holott látásuk nem tökéletes. A Nagy Látásteszt célja éppen az, hogy minél szélesebb rétegeknek tegye elérhetővé ingyenesen a látás esetleges problémáinak kiszűrését, tesztelését és minél több emberhez juttassa el az üzenetet, hogy a rendszeres látásvizsgálattal sok betegség megelőzhető, vagy jelentősebb eredménnyel korrigálható. A roadshow kezdeményezője, az Opticnet számára elsődleges cél, hogy az emberek éles, tiszta látását visszaadva biztonságosabbá váljanak az utak, hatékonyabb legyen a munkavégzés, az idősek kényelmesen vásárolhassanak és közlekedhessenek új szemüvegükkel és az egész lakosság tisztában legyen vele, hogy a látásunk nagy érték, törődni kell vele.


Az eddigi tapasztalatok


„A kezdeményezésben részt vevő szakemberek eddigi tapasztalatai szerint a látásteszten helyszínenként több mint 200 fő vett részt, az érdeklődők 37% -a férfi, 63%-a nő, a legidősebb 87 éves, a legfiatalabb 8 éves volt.  A páciensek korátlaga a várakozásoknak megfelelően 49 év, ez a korosztály az, amelynek nagyobb részt szüksége van szemüvegre, de 40 év felett már érzékelhetően megnövekszik az érdeklődés”-, árulta el Bácskai László, a kezdeményezés ötletgazdája, és az Opticnet Hungary cégvezetője.
A látszerészek számára az is kiderült, hogy a megvizsgáltak 19%-a dolgozik több mint 4 órát számítógép előtt, ami bizonyítja, hogy egyre többen ülnek rendszeresen monitor előtt.  Az érdeklődők 55%-ának van jogosítványa. Viszont ijesztő az a számadat, hogy a 65%-uknál a látszerészek olyan elváltozást találtak, amely szükségessé tesz egy újabb vizsgálatot is. 
A megvizsgáltak 64% -a hord szemüveget, de 70%-ának a látása ellenőrzésre szorul. Ez azt jelenti, hogy nem csak hogy 6%-a egyáltalán nem is hord szemüveget pedig szüksége lenne rá, de még azok is nagyrészt gyengébb szemüveget hordanak, akik eleve szemüvegesek! Ami azért is különösen nagy gond, mert a gyenge szemüveg kihat az életminőségre, a kapcsolatainkra, a szórakozásra, bezártságra adhat okot idős korban, hiszen bizonytalanná tehet, és a munkavégzésünk hatékonysága is komoly csorbát szenved általa. Ez a probléma össz nemzetgazdasági szinten is érződhet, hiszen ha a nap végére megfájdul a fejünk, könnyezünk, pirosodik a szemünk, akkor a munkavégzés hatékonysága is jelentősen romlik.
A WHO szerint egyébként a szembetegségek 80 százalékát meg lehetne előzni. Félelmetes tény, hogy a világon 45 millió vak ember él, további 135 millió pedig súlyos látási nehézségekkel küzd, miközben mindezen problémák 80 százaléka, ha időben felfedezik, megfelelő kezeléssel megelőzhető vagy gyógyítható lenne.
Ehhez nyújt komoly lehetőséget a Nyergesre érkező szűrőbusz, ahol minden érdeklődőt szeretettel várnak holnap délelőtt fél tíztől délután fél ötig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése