2011. június 30., csütörtök

Parlagfűmentesítés


Július elején a földhivatalok megkezdik a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzését, a tulajdonosok felszólítását, büntetését. A parlagfű elleni hatékony védekezés alapelve, hogy a virágzás előtt kerüljön sor a kaszálásra, az oldalhajtások képződésének megakadályozására. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt, melyek közül az elsőt a virágzást megelőző időszakra célszerű időzíteni. Egy tő 40 ezer pollent is szétszórhat! A második kaszálást augusztus, a harmadikat szeptember közepén kell elvégezni.
A klímának, talajtani adottságoknak megfelelő természetes zárt növényzet kialakulásával a parlagfű 2-3 év alatt eltűnik.

A parlagfű elleni védekezés az ingatlantulajdonosok feladata!

A parlagfüvön kívül a fekete üröm, a fehér libatop, a parlagi rézgyom, a fodros lórom is nagy megterhelést jelent az allergiában szenvedő lakosok szervezetére. Sokan nem tudják, hogy az ingatlanukon lévő gaz nagyrészt allergén növény, mivel nem ismerik ezen növényeket , ezek pollentermelő hatását.

A nyári meleg és a mostani, csapadékos időszak kedvez a gyomnövények elszaporodásának és növekedésének. A település bejárása során a polgármesteri hivatal munkatársai az elhanyagolt, gazos ingatlanok tulajdonosainak figyelmét írásban hívják fel azon kötelességükre, hogy az ingatlanuk és környezetük gyommentesítését biztosítaniuk kell.

A bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Mivel GPS alapú géppel ellenőrzik a földhivatal munkatársai az elhanyagolt területeket, már a helyszínen ki tudják deríteni, ki a tulajdonosa a parlagfűvel borított telkeknek. Már arra sem lehet hivatkozni, hogy a tulajdonos azért nem kaszálta le a parlagfüvet, mert beteg volt vagy éppen külföldön tartózkodott. Az alapbírságot akkor is ki kell fizetni.

Az önkormányzat kistérségi pályázat keretében júliustól tíz fős parlagfűbrigádot alkalmaz a fertőzött területek mentesítésére. Kérünk mindenkit, hogy az ingatlanát és közvetlen környezetét tartsa rendben, tehermentesítse az allergén növényektől. Ez mindannyiunk közös érdeke! Együttműködésüket köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése