2011. március 6., vasárnap

Disznóvágás a borospincéknél

180 kilónyi sikerélmény

Ma már egyre ritkább esemény egy család életében az otthoni disznóvágás. Régen szinte nem volt olyan ház, ahol évente egy-két disznót ne vágtak volna. Ezt a már szinte eltűnőben lévő hagyományt akarták feleleveníteni a Nyergesi Pincegazda Egyesület lelkes tagjai február 12-én a borospincéknél.


Reggel 6 órakor már serény munka folyt a nagy sátor alatt. Három üstben forrt a víz, hogy a hét órára tervezett kezdésre minden készen álljon.
A reggeli pálinkás poharak koccanása után Imre, a hentes kiadta a parancsot a kezdésre. Egy rövid visítás után a 180 kg-os főszereplő már a rénfán lógva találta magát. Amint a belső szervek előkerültek, aktívan dolgozó polgármester asszonyunk közreműködésével elkészült a reggeli pirított máj.
Délelőtt 9 óra körül már nagyon sok segítő kéz szorgoskodott. Csúcsra járatva működtek az üstök, a sütő, a daráló, és délben már a húsleves és a pecsenye is a helyi borok mellé kerülhetett az asztalra. Amíg a káposzta az üstben főtt, elkezdtük a hurka és a kolbász töltését. Délután kettő órára a munkák nagy részével elkészültünk, és lényegében már csak a vidámságé és az evés-ivásé volt a főszerep.





Aki itt volt, bizonyára nagyon jól érezte magát, mert éhesen és szomjasan senki nem ment haza innen.
Köszönet mindenkinek, aki munkájával vagy egyéb segítségével hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához.
Kísérjék figyelemmel a Nyergesi Pincegazdák Egyesület egyéb programjait is és vegyenek részt azokon éppolyan lelkesen, mint amilyen lelkesen mi ezeket szervezzük.

Németh András







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése