2011. március 6., vasárnap

Velem is megtörténhet?

Tíz olcsó tipp betörők ellen


Sajnálatos, térségünkben több rossz hírt is hallani. Meg sem lepődünk, hogy valakinek kifosztották a lakását amíg síelni vagy nyaralni volt, vagy betörtek, amikor moziba vagy éppen vásárolni ment, vagy úgy szabadítják meg a tulajdonost értékeitől, hogy ő közben az igazak álmát alussza. 
Nem kell méregdrága riasztórendszerre költeni. A betörés kockázata úgy csökkenthető, ha azt a látszatot keltjük, mintha otthon tartózkodnánk. Tíz praktikus tanácsunk:

1. Hagyjuk bekapcsolva a tévét, ha pár órára elmegyünk otthonról. A készülékek fényforrása azt  a látszatot kelti, hogy valaki otthon van.
2. Szereljünk mozgásérzékelős lámpákat a házi körül. A felkapcsolódó fény elrettentheti a besurranó tolvajokat.
3. Ha elmegyünk otthonról, hagy-junk mindent úgy, mint amikor otthon tartózkodunk. Ha a függönyöket nem szoktuk összehúzni, akkor se tegyük, ha elmegyünk valahova.
4. Hagyjuk az autót a ház előtt, ha gyalog megyünk valahova.
5. Ha hosszabb időre elutazunk kérjünk meg egy ismerőst, hogy ürítsék ki a postaládát.
6. Vegyünk egy kutyatálat és tegyük ki a bejárati ajtó elé. A lényeg, hogy jól látható legyen.
7. Ha kertes házban lakunk, intézzük úgy, hogy hosszabb távollét esetén is rendben legyen tartva a kert. A nyírt sövény is azt a látszatot kelti, hogy folyamatosan tartózkodik az ingatlanban valaki.
8. Rejtsük el a kukát! A szemetesből a betörő könnyen észreveszi, hogy hetek óta üresen áll.
9. Ne reklámozzuk, hogy elutazunk valahova hosszabb távra!
10. Végül, kössünk betöréses lopásra, rablásra is kiterjedő lakásbiztosítást! Legalább vigaszt nyújthat, hogy anyagi kárunkat megtérítik.


Matolcsi Gyula vagyonvédelmi tanácsadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése