2011. március 6., vasárnap

Készítse el saját maga!


Alkotásra ösztönöz az Alkotóház

Az újévet új programmal kezdte meg a Nyergesújfalui Alkotóház a Tömegszervezeti Székház kis kézműves szobájában. Idei újdonság, hogy a felnőtt foglalkozások szabadon választottak. Aki dolgozni szeretne, választhat a felkínált technikákból, sőt a konkrét, speciális igényeket is megpróbálják kielégíteni.

Van egy rég áhított álma? Saját készítésű szövött tarisznyát, szőnyeget szeretne? Esetleg egyedi agyagtálra vagy különleges vázára van szüksége? Ahelyett, hogy a boltokat bújná, készítse el saját kezűleg! Ha valamilyen technikát szeretne megtanulni, legyen az csuhézás vagy nemezelés, akkor minden segítséget megkaphat az Alkotóházban. A tanulás ráadásul jó hangulatban zajlik, s aki már járt itt, az mindig jókedvvel tér haza a kétórányi munka után.
Felnőtt foglalkozásainkon két alkotónk agyagból készített párologtatót, majd a következő alkalommal csatlakoztak a többiekhez és kedvet kaptak a csuhézáshoz. Fedeles csuhédobozka, kaspó, a gyerekek számára korona, kis ládika, fedeles cukorkatartó, és míves edényalátétek születtek. 

A lurkók is mindent kipróbálnak
A gyerekfoglalkozások is jó kedvűen és alkotásban gazdagon teltek, hiszen a kicsik imádnak fabrikálni.
Sokan egynél meg sem állnak, és egyenesen sorozatgyártásba fognak. Ennek köszönhetően jöttek létre az első gyerekfoglalkozáson a különbnél különb agyagtárgyak: applikált tálkák, medálok, különböző kedves figurák. 
Persze, finomabb munkák is születtek a gyöngyszövési technikával. A szövő-keretre előre felvetett szálakra – kása és szalma gyönggyel vegyesen – karkötőt szőttek a gyerekek. Ez az eljá-rás sokkal aprólékosabb, mint például az agyaggal való munkálkodás, tehát lassabban is halad vele az ember. Mondják, az aprólékos munkához idő kell, így ezekből csak egy-egy darab született. Ám  elmondhatjuk, hogy az év eleji alkotásaink száma igen gazdagnak mondható. Büszkék lehetünk rá.
Mindenkit sok szeretettel várnak az alkotóház tagjai!

Márciusi programunk:
Gyerekfoglalkozás 11-én: Szalmamadár készítés; 25-én: Fagolyós nyuszik nádból – Felnőtt foglalkozás: minden csütörtökön 17–19 óráig. Tetszőlegesen választott technikákkal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése