2011. március 6., vasárnap

Nyergesi siker Óbudán


Középiskolásainknak tapsolt az ország

Több száz fős közönség előtt, nagy színpadon, profi művészeket idéző tehetséggel mutatkoztak be a Szalézi-Irinyi Középiskola színjátszói és muzsikusai Budapesten, a Magyar Szalézi Tartomány központi ünnepségén.


Don Bosco-i hagyomány: színjátszás és zene
Január utolsó napjaiban a világ minden országában, ahol a szalézi szerzetesek jelen vannak, megemlékeznek a rend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról. Magyarországon január 29-én az Óbudai Kulturális Központ volt a Magyar Szalézi Tartomány központi ünnepségének színhelye.
A Don Boscó-i hagyomány nagy fontosságot tulajdonít a színjátszásnak és a zenének. A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskolában is ápolják ezt a hagyományt. Lehetőséget teremtenek a tanulóknak, hogy tehetségüket kiművelhessék olyan területeken is, amelyek nincsenek szoros kapcsolatban a napi tanulmányaikkal.





Idén az iskola diákjait az a megtiszteltetés érte, hogy ők adhatták a műsort Óbudán a központi ünnepségen. Nagy felelősség igazi színpadon több száz fős közönség előtt helytállni.
Az ország valamennyi szalézi házából eljönnek ilyenkor a munkatársak és Don Bosco tisztelők, a szalézi intézmények tanulói és dolgozói, hogy együtt ünnepeljék a szerzetesekkel a rend alapítójának égi születésnapját.  A délelőtt szentmisével kezdődött, melyet Manjooran Simon tartományfőnök atya mutatott be, majd iskolánk ünnepi műsora következett. Ének- és zeneszámmal, valamint három remek jelenettel szórakoztatták a hálás közönséget.

Zenével, játékkal, humorral
Elsőnek a Tükör és tánc című ifjúsági színdarabot adták elő, melybe ügyesen beleszőtték a idei év szalézi vezérgondolatát. A produkciót Pungurné Császár Judit tanárnő és a két főszereplő, Pathó Annamária és iskolánk volt diákja, Dózsa Dániel neve fémjelezte.
Lengyel Csaba és Szabó Dániel játékukkal többször is megnevettették a nagyérdeműt. Produkciójuk hivatásos művészeknek is becsületére válna. A kirobbanó sikert arató A pénzbehajtó című klasszikus bohózatot Vecsernyésné Bódi Bernadett állított színpadra. Az ismert bibliai történetet szokatlan módon, zeneszámokkal ötvöző Tékozló fiú című musical rövidített változatát az iskola tehetséges animátor csapata vitte színre. A prózai főszerepben Katona Gábor remekelt, az énekeket Nádudvari Géza szalézi testvér és Maloványi László adták elő.
A zenei tehetségek is bemutatkozhattak: Maros Bernadett énektudását csillogtatta meg, Pásztói Tamás tanár úr vezetésével és közreműködésével pedig az iskola tanulóiból verbuválódott fuvola együttes varázsolta el játékával a közönséget.
A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola színvonalas műsora a tartományi Don Bosco ünnepen kivívta sokak elismerését. Számos néző – fiatal és idős – dicsérő szavakkal méltatta fiataljainkat, és az ünnep után is folyamatosan érkeztek az egész országból a gratulációk.
Itthon sem maradt el az elismerés: Lux Ambrus igazgató ünnepi tortával díjazta a műsorban résztvevőket.
Köszönjük lányok, fiúk! Ez szép volt!


Lengyel Erzsébet


Irodalmi teaház
A Szalézi-Irinyi Középiskola irodalmi teaházának következő, nyilvános alkalma március 7-én 17.30-kor lesz az iskola könyvtárában Wass Albertről, "A Látó ember nyomában" címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése