2011. május 1., vasárnap

Az elhunytak emléke többet érdemelne


A Polgármesteri Hivatal és a régi temetőt üzemeltető Léthé Kft. temetőbejárást tartott. A bejárás célja a helyi rendeletben előírt feladatok elvégzése, a temetői rend betartásának ellenőrzése és az állapotfelmérés volt. A tapasztalatok szomorúak. Az átlag feletti talajvíz sok síremlékben okozott kárt, vannak életveszélyes sírok is. De akadnak emberi mulasztással magyarázható problémák is.

Igyekszünk minden sírhelyet megváltó hozzátartozó figyelmét név szerint felhívni a hozzátartozójuk sírjánál tapasztalható mulasztásokra, veszélyekre, de sajnos a korábbi nyilvántartás hiányosságai miatt sok a sírhely, ahol a hozzátartozó nem ismert. Az üzemeltető elkészítette a sírhelyek feltérképezését, számítógépes adatfeldolgozását, de vannak még pótolandó adatok. Kérjük az Önök segítségét is az adatbázis kibővítéséhez, a temetői faliújságon parcella, sor, sírhely szám, és az ott nyugvó elhunyt ismeretlen hozzátartozója kilétének kiderítéséhez.

A Polgármesteri Hivatal ügyintézője: 33/514-328; 06/20/263-4081
Léthé Kft.: ügyfélszolgálati iroda: 33/355-805; 06/20/935-0194

Legfőbb probléma: a mozgó síremlékek. Valamennyit statikailag megvizsgáltuk. Elképesztően rossz az arány. A sírhelyek 60 %-át ellenőriztetni kell a hozzátartozónak szakemberrel, aki dönt a szükséges javításokról. Sok sírhelyről mállik a keret vagy a fedlap, amely néhány esetben már teljesen beomlott. A kiálló vasbetonszálak igen balesetveszélyesek.

Jó néhány sír mellett van olyan esztétikailag sem kellemes látványt nyújtó bokor, mely a mellette lévő sírokat szétfeszíti gyökereivel. És ha már az esztétikánál tartunk… Sok helyen műanyag flakon, locsolásra használatos öblítős flakon, a téli fagytól szétrepedt konzerves üveg, leégett mécses „díszíti” a sírok melletti ösvényt, amit a látogató elfelejtett a szemétgyűjtőbe vinni. Nem szép látvány, és a hamarosan kezdődő fűnyírást is megnehezíti. A temetőgondnok ezeket el fogja távolítani. Kérjük, hogy a vízvételi helyeknél elhelyezett műanyag locsolóeszközöket használják, és használat után ugyanoda visszahelyezni szíveskedjenek. A tavaszi sírkőmegmunkálásnál, a sírok növényekkel történő beültetésénél kérjük, vegyék figyelembe a temetői rendeletben előírtakat (különösen az évelő növények beültetésére vonatkozó szakaszokat). Felhívjuk a kőfaragó szakemberek figyelmét, hogy munkálatokat csak az üzemeltetőnél történt bejelentés után, és csak az előírt időben végezhetnek! Végül, de nem utolsósorban figyelmeztetjük Önöket, hogy ismét megjelentek a temetők környékén gyanús elemek, akik vélhetően gépkocsifeltörés, tolvajlás szándékával járják környékünket. Autóikban addig se hagyjanak látható helyen értékeket, táskákat, amíg bemennek locsolni, vagy virágot visznek. Kérjük, segítsenek, hogy temetőink gondozottak legyenek, ahol elhunyt szeretteink emlékét nyugodtan őrizhetjük.
Polgármesteri Hivatal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése