2011. május 5., csütörtök

Egy felejthetetlen délelőtt Bosnyák Viktóriával

Ismét felejthetetlen élményben lehetett része a nyergesi Kernstok iskola alsós tanulóinak. Csütörtökön délelőtt író-olvasó találkozón ismerkedhettek meg személyesen Bosnyák Viktória írónővel. Kíváncsi tekintetetek és persze, kérdések özöne fogadta az írónőt, aki már kilenc mesekönyvet publikált az elmúlt évek alatt. Az Ady Endre Művelődési Ház nézőterén helyet foglaló gyerekek többségéről hamar kiderült, hogy Bosnyák Viktória számos könyvét olvasták már. A vetítéssel egybekötött beszélgetésen megelevenedtek az írónő meséinek kedvenc figurái, még az undok tornatanár, Klott Gatya tanár úr is tapsot kapott. A találkozó végén a gyerekek lehetőséget kaptak a dedikálásra is.
Bosnyák Viktória láthatóan igen otthonosan mozgott a gyerekek között: amint egy kéz a magasba lendült, az írónő máris a széksorok között termett a mikrofonnal, hogy senkiben se maradjon fel nem tett kérdés. Derekasan válaszolt minden kíváncsiskodónak, pedig még olyan kissrác is akadt
, aki arról érdeklődött, hány éves Bosnyák Viktória. Az írónő rövid tűnődés után így felelt: „Most múltam 150 éves, csak jól tartom magam…”
A remek hangulatú, és a gyerekek figyelmét minden pillanatban lekötni képes találkozó ismét egy mérföldkő volt a Gyermekkönyvtár által szervezett sorozatban. Erősítve azt a törekvést, hogy lehetőleg minden gyerek szeresse meg a könyveket, és hogy az olvasás életük elengedhetetlen és természetes részévé váljon.





Névjegy:
Bosnyák Viktória a Soros Alapítvány ösztöndíjával, az 1986-os évet egy amerikai főiskolán töltötte. Ezután elvégezte az ELTE angol-német szakát. Az egyetemi évek alatt és után gyakran tolmácsolt a Magyar Televíziónak különböző osztrák, német és brit koprodukciós műsorokban. Ez idő alatt írt pár cikket az Ötlet című magazinnak és a BBC számára lefordította a Viktória című operett librettóját angol nyelvűre. Angol és német nyelvet tanít, ifjúsági regényeket fordít. A Tündérboszorkány (2003) az első, kiskamaszoknak szóló ifjúsági regénye, amit lányai (Sári és Dóri) és a maga örömére írt.
A történet folytatása a Klott Gatya, ne fárassz! című (2005) kötetében olvasható, harmadik része pedig az Analfa visszatér. Bosnyák Viktória fordításában jelent meg Jean Little: Victoria Cope naplója (1993), Holly-Jane Rahlens: Vilmos herceg, Maximilian Minsky meg én, a 2005-ös könyvfesztivál egyik újdonsága, valamint Stephenie Meyer Alkonyat-sorozatának negyedik kötete, a Hajnalhasadás. Ő írta A sirály a király? , az Amikor kivirágzott a fánk fánk, az Elek, merre keresselek?, valamint az Ezt nevezem! című könyveket. Legújabb munkája a Budapesti kis boszorkány.K.P.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése