2011. május 30., hétfő

Fűnyírás: öntevékenységet kér a nyergesi polgármester

Tisztelt Nyergesi Lakosok!  Sokan szépítik portájukat, annak környékét, talán éppen a virágosítási versenyre készülve. A fű nő, miközben az Életút Egyesület, a helyi vállalkozó és a közmunkaprogram keretében foglalkoztatott változó számú – minden pályázat ellenére igen csekély számú – munkatárs az előirányzat adta lehetőségekhez képest hol itt, hol ott rövidíti. 
Sok tanács elhangzik ezzel kapcsolatban: a fű még nyírással is a legolcsóbb megoldás a közterületeken, aki vásárolt és gondozott cserjét, tudja, nagyságrendekkel költségesebb beültetésük, kéreggel lefedett környezetük, így nagy területen nem válthatják fel a gyepet. A korábbiaknál szerényebb mértékű virágosítás nagyrészt évelő növényekkel történt a frekventáltnak számító területeken. A kommunális adó összege tavaly csupán a téli síkosság mentesítést fedezte, a korábban megszokott parkfenntartási összeg 54 milliójához képest 14 millió áll rendelkezésre, ebből 4 millió a fűnyírásra (korábban 15 millió körül).
Ezért kérjük a lakosságot, hogy az ingatlanokhoz tartozó utcafront gondozásával járuljon hozzá a rendezett városképhez, a szép, hangulatos utcakép fenntartásához, kialakításához. Az ingatlantulajdonosok jogszabályban meghatározott feladata a járdákat szegélyező árkok tisztán tartása, az útra, járdára belógó növényzet baleset-veszélyességének elhárítása. Minden évben sok munkát ad a parlagfű elleni küzdelem a kertekben, a földeken és a közterületen annak érdekében, hogy az allergiára hajlamos embereket, főleg a gyerekeket megkíméljük a vegyes virágpollen betegséget okozó hatásaitól. A parlagfű elleni leghatásosabb módszer az irtás (gyökerestől) vagy a rendszeres kapálás, kaszálás.
Kérjük, legyenek részesei, közreműködői annak, hogy az itt élők és az átutazók elé az anyagi nehézségek ellenére is gondozott városkép táruljon.
Mihelik Magdolna polgármester

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése