2011. május 6., péntek

Tanyakaland: rendhagyó honismeret óra

Gyönyörű környezetben, ragyogó időben ismerkedni a tananyaggal. Kell ennél több?
A Kernstok Iskola ötödik és hatodik osztályos diákjai csütörtökön és pénteken rendhagyó honismereti órán vehettek részt Péliföld-Szentkereszten a templom melletti tanyán.
A nap gyalogtúrával kezdődött, amely kissé megosztotta a gyerekek véleményét. Volt olyan ötödikes, aki azt mondta, még életében ennyit nem gyalogolt.


A tanyán kedvesen fogadtak bennünket. Borsos Zoltán, a tanya „lelke” vezette végig a gyerekeket a látnivalókon. Elképesztő hozzáértéssel, ízes erdélyi magyar beszéddel próbált némi tudást tölteni az iskolapadhoz szokott nebulók fejébe.
Láttunk Viktória-korabeli hintót és szánt, római harciszekér-másolatot, díszes halotti hintót 1890-ből, különböző mezőgazdasági eszközöket, csodálatos lószerszámokat. Ezután megnéztük az istállóban található képzőművészeti és helytörténeti kiállítást, végül a tanyán élő állatokat.
Hazafelé ismét gyalog jöttünk, amely nem kevésbé volt megterhelő a többségében a számítógép és televízió előtt ücsörgő gyerekeknek, mint az oda út, de egyöntetű volt a véleményük: szép, tartalmas nap volt!
Köszönjük a lehetőséget a tanya gazdájának és dolgozóinak.
Reméljük, a gyerekek kedvet kaptak a vasárnapi programokhoz és magukkal hozzák szüleiket is!
Vécs Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése