2011. július 18., hétfő

Városi Pedagógusnap

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.”
Antoine de Saint-Exupéry

A pedagógusi munka olyan, mint a csendes eső, mely hosszasan áztatja a földben megbújó magokat. Azok magukba szívják a nedvességet, és később a magok akár szárazság idején is képesek termőre fordulni.
Június első hétvégéje éppen hatvan éve tartozik az ünnepnapok sorába: azóta pedagógusnap. Egy lehetőség arra, hogy a gyermek és szülei megköszönjék az óvópedagógusnak, tanítónak, tanárnak, hogy sokat dolgozik értük. Lehetőség természetesen arra is, hogy az önkormányzat megköszönje a közoktatás területén munkálkodók tevékenységét.

Az idei Városi Pedagógusnap megünneplése a megszokott keretek között történt. Az ünnepi beszédet Simon Géza, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnöke mondta - nem véletlenül, hiszen a megyei intézmények működtetésének fő felelőse a közgyűlés részéről.

Mint minden esztendőben, most is elismerésben részesültek az intézményvezetők által kiemelkedőnek tartott munkatársak. Nyolc jelölés érkezett a városi díjra, közülük az alábbi pedagógusok részesültek „Nyergesújfalu Ifjúságának Kiemelkedő Neveléséért” kitüntetésben:
Jágerné Hagyó Rita a Kernstok Károly Általános Iskola tanítónője, aki három évtizede kezdte pedagógus pályáját. Hivatása felelősségteljes gyakorlásával nagy elismerést elfogadottságot és tiszteletet vívott ki kollégái, tanítványai és a szülők körében.
Bodoni Tünde a Kernstok Károly Általános Iskola tanára: 1993-tól dolgozik Nyergesújfalun. Magas szintű szakmai munkája mellett aktív résztvevője az iskolai és iskolán kívüli programoknak, tevékenyen részt vesz a városi gyermek- és ifjúsági programok szervezésében és lebonyolításában.
Wierlné Kárász Tímea a Szalézi-Irinyi Középiskola tanára: 2005 óta dolgozik a középiskolában. Munkáját igényesség, szakmai alaposság jellemzi. A kor kihívásának megfelelően igyekszik tudását átadni diákjainak, akiket következetesen igyekszik emberségre, erkölcsösségre nevelni. Gyermekvédelmi felelősként mindent elkövet a problémás esetek megoldása érdekében.
Kapócs Imre a Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa: 2003 októberétől dolgozik a Pedagógiai Szakszolgálatnál. A 14-16 év fölötti korosztály pszichológiai ellátása tartozik fő feladatai közé, melyet odaadással, kiváló felkészültséggel és alapossággal végez.

Nyugdíjba vonulása alkalmából „Pedagógus Szolgálati Emlékérem” kitüntetésben részesült: Padányi Lajosné a Kernstok Károly Általános Iskola tanára. Pedagógus pályáját 41 évvel ezelőtt kezdte. Hivatását mindvégig lelkiismeretesen, felelősségteljesen végezte. Aktívan kivette részét az iskolai és iskolán kívüli rendezvényekből. Pályája során nagy elismerést elfogadottságot és tiszteletet vívott ki kollégái, tanítványai és a szülők körében.
Szintén emlékérmet kapott Dénes Lászlóné a Napsugár Óvoda óvodavezetője: pályafutása kezdetétől - 38 éve - a Napsugár Óvoda munkatársaként neveli az óvodás gyermekeket. 17 éve óvodavezetőként törekszik arra, hogy családias, gyermekbarát környezetet teremtsen. Munkáját mindig szívvel-lélekkel, legjobb tudása szerint végezte.

Jubileumi „színes” oklevélben részesültek:
Bundschuh Józsefné, aki 60 évvel ezelőtt diplomázott és kezdte meg óvodapedagógusi pályáját, hivatását mindvégig közmegbecsülésre méltóan végezte. Elismerésként Gyémánt Díszoklevélben részesült.
Gerencsér Jánosné, aki 50 évvel ezelőtt diplomázott a Testnevelési Főiskolán. 1961-től 1969-ig Nyergesújfalun tanított, mint testnevelő tanár. 1969-től a dorogi gimnáziumban tanított, ahol előbb igazgatóhelyettes, majd igazgató volt. Nyugdíjazását követően a nagysápi általános iskolában tanított tíz évig.

Közalkalmazotti pályája 25 és 30 éves jubileumát ünnepelhette: Feketéné Varga Mária - a Kernstok Károly Általános Iskola tanára; Szlávik Józsefné, Nyikuj Katalin, Jámborné Németh Mária és Molnár Sándorné - a Kernstok Károly Általános Iskola tanítónői; Pécskainé Papp Ilona és Teichtné Mészáros Zsuzsanna - a Kernstok Károly Általános Iskola tanárai; Repa Józsefné - a Kernstok Károly Általános Iskola munkatársa; Hajnal Zoltán - a Szalézi-Irinyi Középiskola tanára; Gács Varga Sándorné - a Bóbita Óvoda óvónője; Szalainé Vrubel Gabriella - a Benedek Elek Óvoda dajkája; Fülöp Ferencné - a Benedek Elek Óvoda óvónője és Pálnik Józsefné - a Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógus-logopédusa.

Az ünnepséget műsor színesítette. Felléptek (sorrendben): Nagy Tamás (gitár), Kernstok Károly Általános Iskola kórusa Szladikné Szombathelyi Mónika vezetésével, Szalézi Középiskola színjátszói, a zeneiskola Pachelbel vonószenekara, Bordás Zoltán zenetanár.

(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó júliusi számában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése