2011. július 1., péntek

Milyen lesz Nyergesújfalu 2021-ben? (Íme az első közzétett írás)


Az alábbiakban a diákújságíró pályázatra beérkezett írásokat tesszük közzé. Elsőként Komeiner Dorottya írását közöljük

Szerintem teljesen másmilyen, mint most. Az autók almalével fognak menni, az iskolatáskák ultrakönnyűek lesznek és a járdákon nem kell gyalogolni, mivel maguktól mozognak majd. Sok park lesz és a játszótéren medencék és kamerák, hogy a felnőttek nyugodtan beszélgethessenek és ne keljen folyton a gyerekek után kiabálniuk. Az emberek nem cigiznek majd mindenfelé, mert lesznek rá kijelölt helyek. Mindenfelé lesznek kukák, hogy az emberek ne dobják el a szemetet. Az iskolában lesznek játékok, libikóka, csúszda, mászóka...

A lakásokban is kamerák lesznek, hogy ne kelljen a felnőtteknek a gyerekek miatt aggódniuk. Lesz minden panelházban nagy teljesítményű lift, hogy az időseknek ne kelljen lépcsőzni. A TV-k lebegni fognak, úgy, hogy a számítógépek és a laptopok is. A buszok és az autók kétemeletesek lesznek. Homokórák felügyelik majd, hogy rendesen mosunk-e fogat. Ha zuhogni kezd az eső, automata esernyők nyílnak ki felettünk. Az utcai  lámpák napelemesek lesznek és télen fél hattól, nyáron tíztől fognak világítani. Az utcákon TV-k lesznek, amelyek kívánságunk szerint működnek, az áruházakba is televíziókat helyeznek el, hogy a kicsik ne szaladgáljanak ide-oda. Az átkelőhelyeknél rendőrök is állnak, a gyerekek pedig szívesen járnak majd iskolába.

Az embereknél lesz egy olyan telefon, hogyha valami balesetet látnak, vagy tudnak róla, rögtön hívhatják a
mentőt, tűzoltót, rendőrt. Lesznek sportpályák, mint például röplabdapálya. Meg lesz egy mozi. A ruhaboltokban pedig olyan számítógépek, melyek a legújabb kínálatokat mutatják be. Biciklikhez Tapasz-tartók lesznek, hogyha megsérülnénk, és olyan kerékpár, amire akár 10 ülést szerelnek.
Lesznek táborozó helyek a Sánc-hegyen, a tavaknál, a Búzás-hegyen és a Hét Forrásnál. A kertes házaknál lévő kerteket pedig elektromos vízadagoló, gereblyéző és ültető lesz. A nagyok pedig nem rombolhatnak majd mindent kényük-kedvük szerint, és nem bántalmazhatják a néhány errefelé élő állatot. Nem lesznek kóbor állatok, mert azokat, amiket az utcán találnak, menhelyre viszik.
A Városháza sárga lesz s mikor beesteledik, díszkivilágításban pompázik.

Én egy lépcsőházba költöznék, minden lebegni fog a TV-től az asztalon át a garnitúráig. Nyitnék egy fodrászatot, abban is minden szuper modern lenne, volnának benne számítógépek, mellette a gyerekek számára mini játszótér. Hogyha ez nem sikerülne, akkor könyvesboltot csinálnék, ott a székek repülnének, hogy a legmagasabb polcokon is meg tudják nézni a kínálatot és lesz egy külön olvasószoba, meg lenne egy bohóc és táncház a gyerekeknek. A nagyobbaknak is egy szoba, ahol kedvükre ordíttathatják a zenét, a tévét. Tervezek még egy termet a felnőtteknek, ahol olvasgathatnak, teázgathatnak, beszélgethetnek és internetezhetnek. Az egész épületben kiváló lesz a légkondi. Remélem, rögtön a könyvesbolt mellett lesz egy ruhabolt, hogy az embereknek csak át kelljen szaladnia. A házam se lesz messze, hogy ne kelljen sokat gyalogolni hazafelé. A munkásruhám zöld lesz, rajta sárga, narancssárga csíkokkal. A bolt belülről  halványsárga, kívülről barackszínű lesz. A bútorok pedig sötétkékek világoskék csíkokkal.
Együtt fogok élni a macskámmal, a halaimmal és a hörcsögömmel. Szabadidőmben írni, rajzolni és bábozni
szeretnék. Négyszobás lakásom lesz: hálószoba, konyha, nappali, fürdőszoba vécével. Gyakran meglátogatom majd szüleimet és rokonaimat.

A munkám mellett szívesen elmennék óvodákba bábozni a gyerekeknek. Környezetvédelemre, állatszeretetre, az olvasás szeretetére tanítanám őket. Sportolni is fogok: futni, úszni. Fotózással is foglalkoznék. Szeretném majd lefényképezni a természetet, az embereket, városokat. Azt tervezem, hogy sokat utazom szerte a világban. Legjobban Párizst, Hollywoodot, Rómát, Kínát szeretném látni.

Nem tudom, ezekből mi válik valóra, de remélem, sok jó élményem lesz 2021-ben.

Komeiner Dorottya (4/B)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése