2011. július 4., hétfő

Pilis és a Pálosok - Az elhallgatott történelem



Tovább folytatódik Aradi Lajos előadássorozata a Pálosokról 2011. július 15-én 18 órától a Térségi Közösségi Házban.
Miért fontos eljönni? Mert ez a rend az volt a magyar történelemben, ami Európának a Templomos rend vagy a rózsakeresztesek. Más nemzetek háza táján büszke filmek készülnek a templomosokról, rózsakeresztesekről, katharokról, és a magyarság többsége nem tud semmit az özsébi pálos rendről, akik többsége ugyancsak vitéz volt és a Szent István lovagrendből lép át a pálos rendbe. Sőt, a katharok, a templomosok tucatja menekül a Pilisbe és lép be a rendbe, ami által “magyarnak számítottak: a rendbe való belépéstől a világ minden pálos szerzetese, függetlenül attól, hogy honnan való, és hol lakik, magyarnak neveztetik” (Juhász József D.M. – Pálosok). Akkor a Magyar Királyság területén minden nemzetiség a Szent Korona tagja volt, ezáltal magyar. Mégis mi ez a plusz “magyar” minőség, amit a pálosság jelentett? Egy szintén nem magyar származású nagy magyar, talán megadja a választ Csatadalában:
„Mindjárt vitéz, mihelyt magyar / Ő s az isten egyet akar. Előre!” /Petőfi Sándor/
A Turul-dinasztia letűnése után a pálos rend volt a nemzet szíve-lelke, a mostani pálos rend nem magyar alapítású és nem méltó e névre, a régi rend még álmát alussza a pilisi barlangok mélyén, várva ébredését a magyar szívekben-lelkekben. Magyarként illik többet tudni ennek a rendnek a munkásságáról, szellemiségéről, hiszen az, hogy ma létezik Magyarország, nekik köszönhetjük. Pázmány Péter írja meg fontosságukat:
"Et tu Hungaria, mi dulcis patria, cum Paulinis crescis, et cum itidem decrescis."
(Te is Magyarország, édes hazám, a pálosokkal fogsz növekedni, és ugyanazokkal fogsz hanyatlani.)
És mitől oly szent e vitéz-engesztelő rend? Gyöngyösi Gergely az egyik rendfőnök megírja: “Őseink ott fekszenek fedetlen kőkoporsóikban, romlatlan holttesttel.”

Külföldön, büszkén kiállítják és hirdetik romlatlan szentjeiket a nemzetek. Nálunk százszámra voltak romlatlan testű szentek, s mélyen hallgatunk. Ha mi nem emlékezünk, ha mi nem vagyunk büszkék magunkra, miért várjuk a környező népektől, hogy ne megvetéssel nézzenek ránk? Tenni csak mi tudunk magunkért, mert az vagy, amit magadról elhiszel, és itt a magad a nemzeted, hazád. Nézz körbe és döntsd el ilyen szeretnél-e lenni? Van válaszút! Fel a pálos szellemiségre magyar! És egy kis plusz információ, az interneten lehet rendelni már a Pálosokról készült filmet: a Pálosok – Az ősi magyar rend címmel. Az alábbi elérhetőségen megrendelhető: http://www.palosokfilm.hu/. Programjainkról többet is megtudhatsz itt: www.facebook.com/pilisszakralis
Hőgyes Károly
(Nyomtatásban megjelent a Nyergesi Hírmondó 2011. júliusi számában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése