2011. április 5., kedd

Alkotóház a régi villaépületben


Nyergesújfalu Város Önkormányzata hamarosan megkezdi a romos Kernstok-villa felújítását és új funkcióval való megtöltését.


Hamarosan kezdődik a Kernstok-villa felújítása

Kernstok Károly (1873–1940) festő, élete jó részét Nyergesújfalun töltötte, itt működtette festőiskoláját. A háza méltatlan körülmények között áll, elvadult kerttel övezve, szinte romokban. A villa Nyergesújfalu egyetlen helyi védelem alatt álló épülete, mely a kistérség kulturális életének fontos építészeti emléke.

A beruházás keretében a 358 m2 hasznos alapterületű villa külső-belső felújítása történik. A villában képző- és iparművészeti műtermek, valamint egyéni alkotóhelyiségek kerülnek kialakításra, a városunkban élő művészetkedvelők számára.
A ház korszerűsítése során lift készül és teljesen akadálymentesített lesz, így a mozgáskorlátozottak számára is használhatóvá válik. A felújítási munkák EU és hazai pályázati forrásból valósulnak meg. Az épület felújítására a KDOP-3.1.1./C-09-2009-0001 jelű pályázaton önkormányzatunk 94.487.261,– Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A projekt része egy művészellátó bolt kialakítása is. A bolt célja, hogy a városból hiányzó szolgáltatás (művészkellékek, felszerelések, tanácsadás) biztosításával segítse az alkotó folyamatot, melyre a művészeink körében nagy az igény. Hamarosan elkészülnek a kiviteli tervek, indulhat a közbeszerzés és őszre már csodálhatjuk is az újjáépült, Kernstok Károlyhoz és művészetének hagyományaihoz méltó villát!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése