2011. április 30., szombat

Szakmai ellenőrzés az iskolában


A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: Kt.) 102. § (2) bekezdés d) pontja értelmében a fenntartó rendszeresen, de legalább négyévenként ellenőrzi a közoktatási intézmény gazdálkodását, működésének törvényességét, hatékonyságát, a szakmai munka eredményességét. A korábbiakban szakmai ellenőrzés nem történt, most a képviselő-testület jelentős összeget különített el erre a feladatra, hogy – a jogszabályi kötelezettségek teljesítése mellett – objektív véleményt tárjon az érintett csoportok: szülők, pedagógusok, az iskolai nevelésben bármilyen módon érintettek felé.
Gyakran elhangzik, hogy legnagyobb kincsünk a gyermek. Ennek ellenére sokkal több információnk van folyamatos ellenőrzések által a gazdaság, közigazgatás minden apró, sokszor jelentéktelen területéről, mint a nevelés, oktatás színvonaláról.

A Kernstok Károly Általános Iskolában folyó munka szakmai ellenőr-zését az önkormányzatunk által 2008-ban gazdasági hatékonyság vizsgálatával is megbízott Qualy-Co. Oktatási Kutatási Szolgáltató Kft. végzi április közepétől. Ebben a tanévben a vizsgálatra olyan tantárgyakat választottunk, amelyek több éves munka eredményéről adnak számot: matematika, szövegértés, német nemzetiségi oktatás. A tanulók tudásán, kompetenciáján túl az ellenőrzés kiterjed a tárgyi és személyi feltételek (képzettség, továbbképzések) vizsgálatára és a vezetői vizsgálatra (utóbbit az önkormányzati minőségirányítási program előírja az intézményvezető-választás évében).
Amennyiben 2012-ben önkormányzati fenntartásban marad az iskola, a következő évben más tantárgyakkal és a tanítási-tanulási légkörre vonatkozó vizsgálattal folytatódik a szakértői munka.
Mihelik Magdolna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése