2011. április 5., kedd

A városházáról jelentjük

Amiről a képviselők döntöttek

Juttatások
A képviselő-testület Mihelik Magdolna polgármester illetményét 2011. január 1-jétől havi bruttó 483.100 forintban rögzítette. Ezen felül havi bruttó 50.000 forint költségátalányról, illetve bruttó 200.000 forint keretösszegről, mint béren kívüli juttatásról határoztak.
A köztisztviselők részére a cafeteria éves globális összegét évi bruttó 6. 397.000 forint összegben állapították meg. A Polgármesteri Hivatalban dolgozók részére – akik a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak – a cafeteria globális összegét évi bruttó 1.200.000 forint összegben állapították meg.
Döntöttek arról is, hogy a nyugdíjas köztisztviselők idén havi nettó 5.000 forint értékű étkezési utalványban részesülnek. A közoktatásban, a közművelődésben és az egészségügyi feladatok ellátásában foglalkoztatott közalkalmazottak fejenként évi bruttó 200.000 forintnyi étkezési utalványt kapnak.
A testület erre az évre nem állapított meg tiszteletdíjat Khéner Gyula nem képviselő alpolgármester részére, a tiszteletdíjról történő előzetes írásbeli lemondása alapján. Balázs István képviselő alpolgármester részére 2011. január 1-jétől havi bruttó 116.000 forintot szavaztak meg a képviselők.

Lakáscélú támogatások
A képviselő-testület döntést hozott ar-ról, hogy a 2011. évi költségvetés keretében a lakáscélú helyi támogatásokra tervezett bruttó 3.000.000 forint összegű kiadásainak fedezetét a lakásértékesítésből származó bevétel jelenti.

Közműtervezés, geodéziai feladatok
Képviselőink úgy határoztak, hogy a 2011. évi költségvetés keretében az új lakóterület szükséges közműtervezésének, valamint a megfelelő geodéziai feladatok ellátásának bruttó 3.062.000 forintra tervezett kiadásainak fedezetét ugyancsak a lakásértékesítésből származó bevétel jelenti.

Költözések, átszervezések
A képviselő-testület döntésének megfelelően elindult a Kernstok Károly Általános Iskolára vonatkozó átszervezési eljárás, megkezdve az elhelyezési koncepció készítését. Az eljárás célja, hogy a Kossuth Lajos utcai „B” épület tanulói 2011 szeptember 1-jétől a Felszabadulás téri intézményi székhelyen („A” épület) folytathassák általános iskolai tanulmányaikat.
Ezzel összefüggésben jóváhagyták az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár intézményi székhelye működtetésének szüneteltetését 2011. szeptember 1-jétől – várhatóan 2013 nyaráig. A döntést indokolja, hogy a több szempontból veszélyessé vált és korszerűtlensége miatt jelentős fenntartási költségekkel működő épület felújítása – pályázati források igénybevételével – mielőbb megkezdődhessen. Ezt kiegészítve elhatározták az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár átszervezését 2011. szeptember 1-jétől oly módon, hogy telephelyei közül törli a Bartók Béla utcai telephelyet (Tömegszervezeti Székház).
Minderre tekintettel a testület utasította a polgármestert, hogy az elhelyezési koncepciót és a fizikai megvalósítás pontos ütemtervének meghatározását végezze el.

Egyeztetések a zeneiskoláról
A képviselő-testület arra utasította a polgármestert, hogy folytasson további egyeztetéseket a Szabolcsi Bence Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartása érdekében az intézményi feladatellátásban érintett önkormányzatok vezetőivel. Amennyiben az egyeztetések sikertelennek bizonyulnak, megindítja az érintett telephelyek megszűnésére és a költségek csökkentésére vonatkozó átszervezési eljárást.

Eldőlt a pályázat, nyert az ALEX
Képviselőink határozata szerint eredményesen eldőlt a Kernstok Károly Általános Iskola eszközbeszerzésére kiírt pályázat. A város az eljárás nyertesévé nyilvánította az ALEX Fémbútor Kft.-t (Cím: 2072 Zsámbék, Magyar u. 21–23.) nettó 52.268.326,– Ft + ÁFA ajánlati ár helyett nettó 54.743.700,– Ft + ÁFA árral a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 84. § szerinti javítás eredményeképpen.

Új fogorvos
A képviselő-testület jóváhagyta, hogy az 1. számú fogorvosi körzet közalkalmazotti fogorvosi álláshelyére kinevezzék 2011. április 1-jétől határozatlan időtartamra Dr. Toma Adela fogorvost, és megállapították garantált illetményét a közalkalmazottak jogállásáról szóló, többször módosított 1992. évi XXXIII. törvény hatályos rendelkezései szerint. Ezzel egy időben pályázatot írt ki a fogorvosi asszisztensi közalkalmazotti álláshely betöltésére.


Gazdasági program
A képviselők döntöttek arról is, hogy a „Nyergesújfalu Város Önkormányzatának a 2011-2014. évre szóló Gazdasági Programja” című napirendet a március 31-én sorra kerülő testületi ülésen tárgyalják meg.
Lapzártánk miatt erről a Hírmondó májusi számában tájékoztatjuk olvasóinkat.

Igazgatási szünet
A testület Nyergesújfalu Város Polgár-mesteri Hivatalban igazgatási szünetet rendelt el 2011. július 11-től 2011. július 24-ig, valamint 2011. december 27-től 2012. január 1-jéig úgy, hogy az Okmányiroda működését és a halaszthatatlan anyakönyvi ügyintézést ezen időszakok alatt biztosítja.

Hulladékudvar, monitoring kút
A képviselő-testület hozzájárult, hogy az önkormányzat tulajdonát képező nyergesújfalui 019/7 helyrajzi számú területen a Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás - a Duna-Vértes Köze Hulladékgazdálkodási Rendszer részeként – hulladékudvart és monitoring kutat létesítsen, valamint üzemeltessen.

Pályázat a turisztikai fejlesztésére
A város benyújtja pályázatát a HUSK-CBC 2007–2013 program keretében a Nyergesújfalu és a térség turisztikai fejlesztési elképzelésének régiós szintű összefogására, HappyBett & Bike aktív turisztikai szolgáltató hálózat létrehozására. Biztosítja a projekt fedezetét a 2012. évi költségvetésében, melynek összege 4.000,– €, valamint nyertes pályázat esetén vállalja a projekt utófinanszírozásából eredő kb. 80.000,– € biztosítását a 2010–2013. évi költségvetésben.

Közbiztonság
A testület meghallgatta és elfogadta a város közbiztonsági helyzetéről szóló beszámolót, és kifejezte köszönetét a Rendőrőrs és a Polgárőrség állományának a város közbiztonsága érdekében kifejtett tevékenységéért.

Civil szervezetek támogatása
Képviselőink jóváhagyták a civil szervezetek támogatására kiírt pályázati felhívás szövegét, és azt eljuttatták a város érintett szervezeteihez. Idén 3.300.000 forint keret áll rendelkezésre vissza nem térítendő támogatások céljára. Erre egyesületek, alapítványok, közalapítványok és egyéb közhasznú szervezetek pályázhatnak.

2 megjegyzés:

  1. Több mint elgondolkodtató, hogy a város alig több mint három milliót szán a civil szervezetekre. Miközben más csatornákon éveken át folyt ki a pénz. Például a régebbi hírmondók a testvérvárosi kapcsolatoktól voltak hangosak. Kíváncsi lennék, mennyibe kerültek ezek az oda-vissza eszem-iszom látogatások a városnak. Kiszámolta már valaki, hogy volt-e gazdasági hatásuk Nyergesre? Jöttek-e új befektetők azokról a területekről? Milyen haszna volt ezekből a városnak azonkívül, hogy a vezetők kedvesen elcseverésztek egymással? Volt-e közérzetjavító hatásuk a nyergesiek életére? Mert a civil szervezeteink igenis közérzetjavító hatásúak! Ha pedig kevés a pénz közérzetjavító programokra, akkor az a legkevesebb, hogy a rossz közérzetben is osztozzanak azok, akik a pénzek felett diszponálnak! Vagy ők kivételezettek, és nekik jár a jó közérzet? Botrány ez a három millió, én szégyellném magam azok helyében, akik ennyire taksálták a helyi civil közösségeket!

    VálaszTörlés
  2. Önnek igaza van: a civil szervezetek fontos szerepet játszanak egy város közérzetének alakulásában. Az idei költségvetésben a város 3,3 millió forint pályázati összeget írt ki a civil szervezetek vissza nem térítendő támogatására. Erre a pénzre 18 nyergesi szervezet adott be pályázati igényt, összesen 5,33 millió forint igénnyel. Erre nyugodtan mondhatjuk, hogy a szervezetek nem is nagyon lőttek túl a célon. A legfrissebb információ, hogy az április 26-iki képviselő-testületi ülés napirendjén szerepelt, hogy melyik szervezet mennyit kap az összegből. Ám döntés nem született, a napirendi pontot elnapolták, mert a testület nem tudott állást foglalni a kérdésben. Jó volt látni, hogy a képviselők egy része – köztük a polgármester asszony is – nagyon határozottan érvelt a 18 civil szervezet támogatásáért. Ám a képviselői vélemények némelyike olyan távol állt egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
    Hogy pontosan mikor tárgyalják újra a kérdést, arról itt azonnal értesítjük az olvasókat, hogy az érintettek és az érdeklődők is esetleg nézőként részt vehessenek a testületi ülésen, ami nyilvános.
    Ami pedig a testvérvárosi témát illeti, köszönjük a felvetést. Tájékoztatást kérünk a képviselőktől, akik bizonyára készségesen válaszolnak az Ön által felvetett kérdésekre, és – különösen azok, akik már az előző ciklusban is képviselők voltak – talán számokkal is árnyalják a válaszaikat.
    Kuti Péter

    VálaszTörlés