2011. április 5., kedd

Az önző kölcsönző és a lókötő üzletkötő


Betörtek a művelődési ház könyvtárába
Március 10-én éjszaka megcsörrent a telefon: betörésjelzés  a művelődési házból. Gondolkodtam, lehet, hogy egy kései olvasó rontott be hirtelen ablakostul a házba egy Anna Karenina kötetért? Vagy éjszakai látogatónk kiszámolta, hogy annál a bizonyos nagy ajtó–ablaknál, ha ügyesen kitöri az üveget és nem vágja el közben a nyakát csak 8 lépés a könyvtári pult, ahol aztán megtalálhatja a lejárt határidejű olvasói kártyáját? Nem is a tasakokat kereste, hanem az olvasói tagdíjakra fájt a foga? Még nem tudni. A bűnügyesek 2 órán át csak a nyomokkal foglalkoztak, s elégedetten távoztak. Hintőporoztak jobbra-balra, hagyva egy kis pluszmunkát a takarító kollégámnak. De félretéve az iróniát, történetünk hőse nyereségvágyból, előre kitervelten(?) betört, büntetési tétele a törvénykönyvben szabályozott – üres zsebbel távozott. A riasztóra áldomást ittam, olyan jót visított. Az üvegcserepeket összeszedegettük és a kedves éjszakai kölcsönzőnek tanulságul a pultra készítettem Dosztojevszkijtől a „Bűn és bűnhődést”. Legalább olvasgasson, ha már betörni készül.
KG

Csaló jár Nyergesújfalun
Egy pórul járt kereskedő tájékoztatott bennünket, hogy csaló járt a városunkban. Imponáló határozottsággal nyitott be néhány nyergesi üzletbe, és egy közismert hirdetési újság üzletkötőjeként mutatkozott be a gyanútlan tulajdonosoknak. Közölte, hogy egy nagyon kedvező hirdetési akciót tud kínálni. Sajnos akadt olyan jóhiszemű boltos, aki kapva kapott a szélhámos ajánlatán, és elégedetten szurkolta le a „kedvezményes”, több ezer forintra rúgó összeget.
Ám a hirdetésének megjelenésére már hiába várt. Kiderült, hogy az illetőnek semmi köze sincs az említett hirdetési újsághoz. Egyszerűen saját zsebre dolgozott.
A hasonló helyzetek megelőzhetők fokozott óvatossággal. Például, ha tárcsázzuk az üzletkötő által megnevezett újságot, és megkérdezzük, hogy valóban az ő munkatársuk-e az illető. Ha valóban üzletkötő az illető, nem fog megsértődni, és megérti, hogy a mai világban a legnagyobb óvatosság sem sok…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése