2011. április 5., kedd

Harc az illegális szemétlerakók ellen


Nyergesújfalu városában jelenleg az országos hatáskörű, a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II. 14.) Kormányrendelet hatályos. Lábon álló növényzet, tarló, illetve növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése TILOS, ha egyéb jogszabály másként nem rendelkezik. Ennek megfelelően a település belterületén TILOS a kerti hulladék égetése. Kérek minden ingatlantulajdonost a rendelet betartására.
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az ingatlanon keletkező kerti hulladék elszállítását minden héten hétfőn 8.00 órától 15.00 óráig végezzük a város egész belterületén.
Kérjük, hogy a kerti hulladékot csak a szállítást megelőző napon, az esti órákban, illetve a szállítás napján reggel helyezzék ki.
A kerti hulladékot csak szállításra alkalmas állapotban, arra előkészített módon tudjuk elszállítani összekötözve, illetve bezsákolva. Egy ingatlan elé csak egy zsák, vagy egy köteg kerti hulladékot helyezzenek ki alkalmanként.
Kérjük, hogy az ingatlanukon alakítsanak ki komposztálót, melyben a levágott füvet, kaszálékot, gyomot komposztálhatják. Így értékes komposzt készülhet, amely a kertben felhasználható, szétteríthető!
Az elmúlt évben pályázati és önkormányzati forrásból több illegális szemétlerakó hely felszámolásra került (Óvoda utca vége, Vadkörte fa utca, Íjászpálya-környéke, Hészobai-dűlő, stb). Az elmúlt napokban lakossági bejelentést követően észleltük, hogy ismét illegális hulladék került elhelyezésre a már kitakarított területeken. Kérjük lakótársainkat, hogyha ilyen tevékenységet észlelnek, forduljanak bizalommal a polgármesteri hivatalhoz. Arra is kérem lakosainkat, hogy tartózkodjanak a közterületre (például Radnóti tér, Kazinczy utcai híd, patakpart, stb.) illegálisan elhelyezni hulladékot. Aki a közterületen engedély nélkül hulladékot helyez el, az a köztisztaságba ütköző szabálysértést követ el és 30.000,– Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az elkövetkező időben fokozottan ellenőrizni fogjuk a város közterületeit, határmenti útjait.
Felhívjuk városunk lakosainak figyelmét arra, hogy aki az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületet a rendeltetéstől eltérő módon használja (pl. tárgyak, eszközök, 2 napon túl építőanyag), annak a polgármesteri hivataltól közterület használati engedélyt kell kérni, illetve a helyi rendeletünk alapján közterület használati díjat kell fizetni. A közterület használatáról szóló rendelet (24/2008.) teljes terjedelme Nyergesújfalu honlapján a dokumentumok tárában megtalálható.

Repa József főmunkatárs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése