2011. április 5., kedd

Húsvét az asztalon


Kedvelt hidegkonyhai és parti étel. Bár a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott a majonézes változat, a tojás-saláta sokkal változatosabb is lehet...

Majonézes tojássaláta
Hozzávalók: 6 db keményre főtt tojás, ízlés szerint majonéz, tejföl vagy joghurt, só, mustár, citromlé, őrölt bors, esetleg apróra vágott zöldfűszerek. Az öntet hozzávalóit elkeverjük. A felszeletelt vagy negyedekre vágott tojást az öntettel leöntjük, vagy hígabb majonézes öntettel (hígítható ecetes uborka lével vagy vízzel) óvatosan összekeverjük.

Tipp: az öntet ne legyen túl kevés, de túl sok se, épp elegendő ahhoz, hogy jól bevonja a tojásdarabokat.

Pikáns tojássaláta
Hozzávalók: 6 db kemény tojás, 1 db ecetes uborka, 1 ek kapribogyó, 3 db paradicsom, ecetes-olajos öntet apróra vágott hagymával.
A tojásokat és a paradicsomot felszeleteljük, az uborkát és a kapribogyót apróra vágjuk. Az öntetet összeállítjuk és elkeverjük a hagymával. Tányérra tesszük a tojás és paradicsom karikákat, rászórjuk az uborka és kapribogyó darabokat, lelocsoljuk a hagymás öntettel. Tipp: tálalhatjuk sonkával is.

Húsvéti kalács
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 0,5 dl tej, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 narancs reszelt héja, 1 tojás a kenéshez.

Keverjük habosra a vajat a cukorral és a tojássárgával, majd ad-juk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a narancshéjat és a tejet. Dolgozzuk össze, és ujjnyi vastag, 10 centis rudakat formáljunk belőle. Fogjunk össze hármat-hármat, tekerjük meg, nyomkodjuk össze a végeit, a tetejüket kenjük meg tojással, tegyük tepsibe, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése