2011. április 5., kedd

Télűző délutánok az Alkotóházban

Népszerű a csuhézás is

A farsangi időszakban az Alkotóházban a mohácsi népszokás egyik jellegzetességét, a busójárás hagyományos maskaráit készítettük el. Persze, nem bújtattuk báránybőrbe a gyerekeket. Csak papírzacskókra ragasztgattunk színes papírból kivágott szemeket, orcákat, szarvakat, orrot és szájat vicsorgó fogakkal. Rafiából készítettünk bajuszt.


A „subát” krepp papírból készítettük. 1 méter hosszú csíkokat vágtak a gyerekek, és a zacskó szájára felragasztgatták. Amint a zacskó a fejükre került, a „suba” a testükre lógott.  Igen ijesztő maskarák születtek.

A következő gyerekfoglalkozáson pörgettyű játékot készítettünk. Vastag, színes kartonból vágtunk ki korongot, aminek a közepét bőrlyukasztóval kikalapálták a kis kézművesek.
Felületét színes papírral díszítették. Egy 15 centis, vékony bot egyik végét hegyesre faragták, majd a korongot ráhúzták a bot közepére. A hegyes végével lefele az asztalon, vagy a földön megpörgetve versengtek, hogy kinek marad tovább állva a pörgettyűje.
A felnőtt foglalkozásainkon a csuhézás a legnépszerűbb. Bár már kacsingatunk a szövőkeretek felé, és mivel magától nem készül el egy tarisznya sem, mi fogjuk azt megszőni. Reméljük, legközelebb már azzal is büszkélkedhetünk.



Alkotóházi programok
Gyermekeknek:
Április 8-án tojásfestés
Felnőtt foglalkozások:
minden csütörtökön 17-19-ig
tetszőleges technikával



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése